Kuidas püsida konkurentsis seadust rikkumata?

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadus.
Seadus. Foto: SCANPIX

Piir lubatud ja keelatud tegevuste vahel pole konkurentsiõiguses alati talupojaloogika järgi tajutav ning seega võivad ettevõtjad seadust rikkuda teadmatusest. Konkurentsiõiguse rikkumised on Eestis aga kriminaalkorras karistatavad.

Advokaadibüroo Sorainen korraldas teema arutamiseks ärihommiku. Soraineni advokaat Mari Matjus tõi ärihommikul esile: «Toote või teenuse hinna mis tahes vormis kooskõlastamine konkurendiga on reeglina keelatud. Argument, et meie ärisektoris rikuvad teised ka konkurentsiõigust, ei vabasta vastutusest. Selle argumendiga võib saavutada hoopis olukorra, kus Tartu vanglasse ei tule minna üksi, vaid koos konkurentidega.»

Konkurendiga ei tohiks arutleda ka hinnaga kaudselt seonduvatel teemadel, näiteks liitumistasud, allahindlused, kampaaniad ning marginaalid.
«Samuti ei tohi ettevõtja edasimüüjale ette kirjutada, millise hinnaga viimane toodet oma klientidele edasi müüa võib,» lisas Matjus.

Konkurentsiõiguslike riskide juhtimisest rääkis Soraineni advokaat Piibe Lehtsaar. «Konkurentsiõiguslikke riske tuleks juhtida samamoodi nagu kõiki teisi ettevõtlusriske. Selgeks tuleb teha, kus on konkreetse ettevõtja jaoks riskikohad. Näiteks ei pruugi kõik ettevõtjad oma konkurentidega üldse suhelda, rääkimata nendega potentsiaalselt konkurentsi kahjustavate koostöölepingute sõlmimise kavandamisest,» ütles Lehtsaar.

Pärast riskide kindlakstegemist ja nende suuruse hindamist, on aeg hakata tuvastatud riske maandama. Praktikas tähendab see erinevatesse riskigruppidesse kuuluvate töötajate koolitamist ja erinevate lepingutüüpide jaoks käitumisjuhendite koostamist ning rakendamist. Siis järgneb juba igal üksikjuhtumil planeeritavate lepingutingimuste kooskõla analüüsimine konkurentsiõigusega.

«Konkurentsiõiguslike riskide esinemine ei tähenda automaatselt seda, et risk ka igal üksikjuhul realiseerub. Analüüsi tulemuseks võib olla ka järeldus, et planeeritav lepingutingimus on konkurentsiõigusega kooskõlas või on seda võimalik muuta nii, et see oleks konkurentsiõigusega kooskõlas,» toonitas Lehtsaar.

Soraineni partner ja konkurentsiõiguse töörühma juht Kaupo Lepasepp andis oma kogemuste põhjal nõu, kuidas käituda ettevõtte ootamatu kontrollimise puhul konkurentsiameti poolt.

«Parim ettevalmistus konkurentsiameti ootamatu külaskäigu puhuks on õiguspärane käitumine ja teadlik konkurentsiõigusega seotud riskide maandamine,» leidis Lepasepp. «Kontrollkäigu ajal soovitan ettevõtjal dokumenteerida kõik konkurentsiameti poolt kaasavõetud või kopeeritud materjalid, olgu need paberkandjal või elektroonilised.»

Lepasepp toonitas, et jälitustoimingute risk on kõrge vahetult pärast läbiotsimist, seega tuleks oma emotsioone taltsutada ning olla oma väljaütlemistes, ka naljades, tavapärasest vaoshoitum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles