Taastuvelektri tootmine kasvas mullu Eestis neljandiku võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Peeter Langovits

Elektrienergia toodang taastuvatest energiaallikatest suurenes varasema aastaga võrreldes ligi neljandiku võrra, teatas statistikaamet.

Elektri kogutoodang oli 2012. aastal ligi 12 teravatt-tundi, mis on 7 protsenti vähem kui aasta varem, teatas statistikaamet.

Taastuvelektri toodangu kasvu mõjutas enim puitkütustest saadud elekter, mis kasvas 2011. aastaga võrreldes ligi kolmandiku ja moodustas taastuvelektrist 68 protsenti. Tuuleenergiatoodang suurenes 2012. aastal varasema aastaga võrreldes ligi viiendiku. Tänavu on taastuvelektri osakaal tootmises palju väiksem, sest Eesti Energia lõpetas hakkpuidust energia tootmise Balti elektrijaamas.

Taastuvate energiaallikate kasutuselevõtt on vähendanud põlevkivi osatähtsust elektritootmises.

Kui elektrijaamades vähenes põlevkivi tarbimine 8 protsenti, siis õlitehastes põlevkiviõlitoodangu kasvu tõttu tarbimine suurenes — sealjuures jäi põlevkivitoodangu maht 2011. aastaga võrreldes samaks. 2012. aastal kasvas põlevkiviõlitoodang varasema aastaga võrreldes 7protsenti, kusjuures eksporditi 80protsenti toodangust. Üle kolmandiku eksporditud põlevkiviõlist läheb Hollandisse ja üle viiendiku Belgiasse.

Elektri kogutoodangu vähenemist võrreldes 2011. aastaga mõjutasidsoodsamad elektrienergia impordivõimalused Põhjamaadest ja vähenenud eksport. Import Soomest moodustas 2012. aastal kogu impordist 60protsenti ja sealt imporditi 2011. aastaga võrreldes üle kolme korra rohkem elektrit. Kuigi Eesti ekspordib elektrit endiselt suures koguses, vähenes elektrienergia eksport 2011. aastaga võrreldes 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles