Börsiettevõtetel järjest vähem aktsionäre

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikas: väärtpaberikeskus

Samal ajal kui Tallinna börsi indeks tõuseb ja ettevõtted maksavad rohkem dividende, on peaaegu kõigi börsiettevõtete aktsionäride arv langemas.

Tallinna börsil on viimasel ajal läinud üsna hästi. Börsiindeks OMXT hüppas eelmisel aastal enam kui kolmandiku võrra, millele on sel aastal lisandunud tosin protsenti. Paranenud on ettevõtete majandustulemused ning kasvanud aktsionäridele välja makstud omanikutulu. Esimest korda oma börsiajaloos maksavad sel aastal dividende meediagrupp Ekspress Grupp ja Tallink, kusjuures laevanduskompanii makstav omanikutulu on enam kui poole suurem, kui analüütikud olid ennustanud.

Headele uudistele vaatamata on enamiku Eesti börsiettevõtete aktsionäride arv juba pikemat aega langustrendis. Näiteks Tallinna börsi suurima aktsionäride arvuga Tallink on aastaga kaotanud viis protsenti aktsionäridest ning nende arv on langenud viie aasta madalaimale tasemele – 11 669 omanikuni.

Sel aastal üllatuslikult dividende maksta otsustanud Ekspress Grupi aktsionäride arv kasvas mais küll 17 kontoomaniku võrra, 3699 aktsionärini, kuid see oli erandlik kuu. Ettevõte on oma kuue aasta pikkuse börsiajaloo kestel kaotanud enam kui kolmandiku aktsionäridest.

Isegi naistepesu tootja Silvano FG, kelle aktsionäride arv kasvas väga võimsalt aastatel 2010–2011, pärast ettevõtte Toomas Tooli kontrolli alla minekut, on viimastel kuudel hakanud aktsionäre kaotama.

Üks vähesed erandeid börsil on Harju Elekter, kelle aktsionäride arv kerkis rekordini aprillis, ning Tallinna Vesi, kelle aktsionäride arv lööb järjekordse rekordi igal kuul juba alates detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles