Brüssel tulistas päikesepaneelide sõjas Pekingiga «hoiatuslasu»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid Lääne-Indias Gunthawadas.
Päikesepaneelid Lääne-Indias Gunthawadas. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon pakkus Pekingile ajutist leevendust ränkade sanktsioonide osas Hiina päikesepaneelide impordile, üritades hoida ära suuremat kaubandussõda.

Nimelt langetas ELi kaubandusvolinik Karel De Gucht maikuus mainitud tariifid pelga 11,8 protsendi peale.

Samas kehtib madal määr vaid kaks kuud ja lõpeb 6. augustil. Seejärel «lööb ette» protsendinumber 47,8 – kui Hiina valitsus ei ole selleks ajaks reageerinud ELi süüdistustele, et sealseid päikesepaneele müüakse Euroopas alla turuhinna, tehes seega dumpingut.

«See on ühekordne pakkumine Hiina poolele, mis peaks motiveerima neid läbirääkimistele,» ütles De Gucht. «See avab neile konkreetse võimaluste akna. Nüüd on pall hiinlaste käes.»

Päikesepaneelide kaasus puudutab teravat teemat: nimelt vaidlevad Brüssel ja Peking sügavuti selle üle, kas Hiina kasutab süstemaatiliselt riiklikke vahendeid tungimaks ebaseaduslikult sisse Euroopa turule.

Ühtlasi paneb olukord proovile ELi tahte seista ühtse rindena Brüsseli poolt orkestreeritud kaubanduspoliitika taga – vaatamata hiinlaste intensiivsele lobitööle liikmesriikides ja kuluka kättemaksu ohule.

Hiina ametnikud on avalikult hoiatanud kaubandussõjaga, kui EL tagasi ei tõmbu.

De Gucht ütles, et komisjon tegutseb kui «Euroopa tööstuse sõltumatu kaitsja välisriikide ebaausa kaubanduspraktika eest».

Ta kinnitas, et tuleb pingetega toime: «Ma olen liiga kaua poliitikas olnud, et lasta end häirida. Ma lihtsalt teen mida õigeks pean.»

ELi ametnike sõnutsi peaks uus «etapiviisiline lähenemine» tõestama kõikidele liikmesriikidele, et Brüssel läheneb läbirääkimistele heauskselt, kuid on valmis enda eest seisma, kui Hiina võimud vastupanu peaksid avaldama.

«Ütleme otse: me laeme oma püssi,» ütles üks komisjoni ametnik. «Praegu üksteist kuuli, 6. augustil 47 kuuli.»

Hiina ametnikud on dumpingusüüdistused tagasi lükanud.

Esmaspäeval helistas Euroopa Komisjoni presidendile José Manuel Barrosole Hiina peaminister Li Keqiang isiklikult, hoiatades viimast, et «[päikesepaneelide] küsimus, kui seda korralikult ei lahendata, kahjustab nii Hiina kui ELi huve».

Kaks nädalat tagasi õhutas Hiina komisjoni meetme vastu üles 18 liikmesriiki eesotsas Saksamaaga – ilmselt mängis blokisisene vastuseis suurt rolli komisjoni otsuses mitte rakendada koheselt kõrget tariifi.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles