Kilk süüdistab leivatehase kaotamises oma advokaati

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pere ASi varad on liikunud tutvusringkonna kätte.
Pere ASi varad on liikunud tutvusringkonna kätte. Illustratsioon: Pm

Ühe ettevõtte teise järel pankrotti saatnud Rein Kilk peab oma advokaati Maria Mägi-Rohtmetsa ja viimase partneri perekonda süüdlasteks oma leivatehase varguses.

Lugu on keeruline sündmusterägastik, mille kohta on igal osapoolel oma versioon ning kindel arvamus.

Ühel poolel on tartlasest ettevõtja Rein Kilk, keda sõbrad ja tuttavad teavad hea jutuga vanade hoonete restaureerijana ning vaenlased ja ehk ka lugejad mitmete äride pankrotti saatjana.

Teisel poolel on vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets koos oma partneri Karoliina Kõrgesaare ja viimase isa Raul Kõrgesaarega. Maria Mägi-Rohtmets on muuseas olnud ka Hans H. Luige ja Endel Siffi kaitsja. Mõlemal ärimehel on olnud Kilgiga oma kana kitkuda: Luigel oli raskusi Kilgilt vana võla sissenõudmisega ning Siff ostis hiljuti osaluse Kilgile kuuluvas Pärnu Sadamas, millest lahvatas kohe ka kohtutüli.

Raul Kõrgesaar on endine ETK ja Eesti Pagari töötaja, nii et tal on olemas leivatööstuses tegutsemise kogemus. Praegugi kuulub talle väike osaühing Rakama Team, mille põhitegevuseks on märgitud pagaritoodete valmistamine. Ettevõte siiski ei tegutse.

Keeruline kantimiste jada

Kuid mis siis oli tegelikult Kilgi ja tema advokaadi tüli põhjus?

Mullu oktoobris kirjutas Postimees, et Kilk on jätnud teda aastaid esindanud advokaadibüroole saadud teenuste eest tasumata. Kilgi tüli advokaadiga sai alguse aga juba varem.

«Minu isikliku siseveendumuse kohaselt püüdis Maria Mägi eelmisel aastal kaaperdada suure osa minu varast,» lausus Rein Kilk Postimehele. See on kõik, mida ärimees oli nõus asja kohta ütlema.

Möödunud aastal oli Kilgi Pere leivatööstus pankrotiohus, võlausaldajad koputasid uksele ja ronisid ka võimalusel aknast sisse. Et oma vara kaitsta, tõstis Kilk kiirelt kogu väärtusliku vara Perest välja viimase tütarfirmasse.

Samal ajal otsiti Pere varale omanikku – kedagi, kes tootmist jätkaks ning Kilgile võimalikult kõrget hinda maksaks. Kosjas käis teiste seas Olerexi omanikuna tuntud Andres Linnas. Viimasega jõuti ka esialgsele kokkuleppele, mille kohaselt ostnuks Linnas tehase ja seadmed, ent mingil põhjusel siis tehinguni ei jõutud.

Selle asemel sõlmis pankrotiohus ASi Pere vastloodud tütarfirma Pere Pagarid OÜ – seesama, kuhu vara oli kanditud – tehase ruumide ja seadmete rendilepingu OÜga Linerel, mida juhib ja omab avalikkusele üpris tundmatu Tõnis Väli.

Kilgi eri äridega seotud olnud, praeguse Transcom Grupi juhatuse liikme Karl Liivapuu sõnul oli rendilepingu sõlmimine Pere advokaadi Maria Mägi-Rohtmetsa mõte ning selle juures oli oma huvi ka Raul Kõrgesaarel.

«Kui sa teed advokaadiga lepingu, sa ei hakka ju teda üle kontrollima, kas see on mulle kasulik. Ma isegi ei tule selle peale,» lajatas Liivapuu. «Pere või Rein, kes iganes läks advokaadi juurde, kes nagu arst ütles, et sul on kops, ma vaatan, kas ta on terve või haige. Ja uurimise käigus eemaldas selle kopsu ja ütles, et ma seda kopsu tagasi ei anna, mul on endal seda vaja,» piltlikustas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles