Kristjan Lepik: 15 protsenti sissetulekust pensioniks säästa on mõistlik

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik.
Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik. Foto: Peeter Langovits

Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik ütles E24-le, et pensioni teise sambasse 15 protsenti investeerida on piisav, ent kindlasti tuleks üle vaadata fondide haldustasud.

Lepik rõhutas, et haldustasud on pikaajalisel investeeringul oluline kulu, mistõttu tuleb investeeringu struktuur kindlasti üle vaadata. Tema sõnul meeldib pankadele loomulikult, et investeeringute maht suureneb, ent siinjuures on oluline kui detailne on fondi juhtimine - kas haldustasu ennast õigustab.

Seetõttu tasuks kaaluda ideed, et pensionifondi juhtimistasu võiks võtta juhtimise aktiivsuse järgi - kui fondi on vaid passiivselt fondid ostetud, siis on tasu väiksem ning kui fondi juhtimisega aktiivsemalt tegeletakse, võib tasu olla kõrgem. Viimasel alla käiksid ka nn. alternatiivsed investeeringud - mets, maa, kinnisvara ja riskikapital. Samuti võiks kõrgemat haldustasu fond võtta, kui teostab investeeringuid Eestisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles