Ettevõtete kasumikasv aeglustus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2013. aasta I kvartalis Statistikaameti andmetel 647 miljonit eurot, mis oli kolm protsenti suurem kui aasta varem samal ajal.

Kui mullu suurenes kogukasum aastavõrdluses keskmiselt seitse protsenti, siis seega tänavu esimeses kvartalis kasv aeglustus.

Võrreldes 2012. aasta esimese kvartaliga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse kogukasumi juurdekasvu andsid kinnisvara-, energeetika- ja hulgikaubandusettevõtted.

Ettevõtlussektori kogukasumis suurima osatähtsusega töötleva tööstuse kasum vähenes eelmise aasta esimeses kvartaliga võrreldes üheksa protsenti, seda eelkõige põlevkiviõli-, toiduaine- ja puidutööstuse kasumi vähenemise tõttu.

Ettevõtted müüsid 2013. aasta esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 12,1 miljardi euro eest, mis oli 14 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandus-, töötleva tööstuse ning veondus- ja laondusettevõtete müügitulu kasvas vastavalt 20% , 8% ja 8%.

Ettevõtete kulud suurenesid 2012. aasta esimese kvartaliga võrreldes 14 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 8 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel suurenes 3 protsenti, ulatudes hõivatu kohta keskmiselt 4800 euroni kvartalis.

Ettevõtted investeerisid 2013. aasta I kvartalis 509 miljonit eurot, mis oli kaks protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal. Investeeriti peamiselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse.

Suuremad investeerijad olid põllumajandus-, energia- ja töötleva tööstuse ettevõtted, kes tegid kokku ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga suurenesid vaid investeeringud maasse, ehitamisse ja ehitiste rekonstrueerimisse, ülejäänud investeeringud vähenesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles