Toorainetel mais viimase 34 aasta suurim hinnatõus

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplejad New Yorgi toorainebörsil.
Kauplejad New Yorgi toorainebörsil. Foto: AP / Scanpix

Toorained tegid maikuus nõrgeneva dollari toel läbi viimse 34 aasta suurima hinnatõusu, edastab Bloomberg.


19 energia-, metalli- ning põllumajandustoote hinnaliikumist peegeldav Reuters/Jefferies CRB indeks kerkis maikuus 14 protsenti. See on suurim kuine hinnatõus alates 1974.aasta juulist.
Dollar tegi samal ajal kuue peamise valuuta suhtes läbi viimase 9 kuu suurima languse.

Maailmamajanduse taastumise märgid on suurendanud nõudlust nafta, tööstusmetallide ja teravilja järele. Toornafta tegi kuuga viimase 10 aasta suurima hinnatõusu ning bensiini hind kerkis enam kui 30 protsenti. Maisi ja sojaubade hinnad saavutasid kõrgeima taseme alates mullusest septembrist.

Usk, et maailmamajandus ei lange musta auku on toonud paljud investorid turule tagasi, tõdes Huntingtoni varahalduse fondijuht Peter Sorrentino. Lisaks tahavad inimesed end millegi kindlamaga inflatsiooni vastu kaitsta, lisas ta.

Praegune hinnaralli on jätkusuutlik, sest seda toetab jätkuvalt nõrgenev dollar, lausus Archer Financial Services'i tooraineanalüütik Stephen Platt.

Maailmamajandus näitab pärast keskpankade ning valitsuste poolset intressimäärade pea nulltasemele kärpimist ning erinevate päästeprogrammide kaudu selle turgutuseks enam kui 13 triljoni pumpamist paranemise märke.
2007.aasta USA kinnisvaraturu kokkukukkumisest alguse saanud finantskriis viis maailmamajanduse viimase enam kui 70 aasta suurimasse langusesse, milles pangad ja teised finantsasutused on kaotanud üle 1,46 triljoni dollari.

Eile andsid optimistidele uut julgustust positiivsed uudised maailma erinevatest nurkadest. Nii kerkis USA tarbijausaldus maikuus viimse 8 kuu kõrgeimale tasemele, Jaapani tööstustoodang tegi aprillis viimase 56 aasta suurima tõusu ning India esimese kvartali majanduskasv osutus analüütikute oodatust suuremaks.

Tuleb siiski tunnistada, et USA majandusaktiivsus vähenes maikuus tellimuste languse tõttu oodatust enam ning juba niigi viimase veerandsaja aasta kõrgeimal tasemel tööpuudusele prognoositakse jätkuvat tõusu. Nii tõdeski Gold Arrow CApitali partner Gijsbert Groenewegen, et talle jääb turul valitseva optimismi põhjus arusaamatuks. «Reaalsuse ja inimeste peas toimuva vahel on suured käärid,» lausus ta.

Toornafta juulilepingute hind kerkis eile New Yorgis 1,1 dollari ehk 1,7 protsendi võrra 66,18 dollarini barreli eest. Maikuus on nafta hind tõusnud 29 protsenti.

Bensiini juunilepingute hind tõusis 0,9 protsenti 1,9269 dollarini galloni eest ning maikuus on see tõusnud 31 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles