Sloveenia majandus ehmatas äkklangusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

ELi abipaketi väljavaatega võitleva Sloveenia majandust tabas tänavuses avakvartalis oodatust tunduvalt teravam langus.

2013. aasta esimese kolme kuuga kuivas Sloveenia majandus kokku 4,8 protsendi võrra – oluliselt enam, kui 2,9 protsenti, mida ennustasid Bloombergi poolt küsitletud analüütikud.

Eelnenud kvartali suhtes langes Sloveenia majandus 0,7 protsenti.

Viletsad tulemused peegeldavad sisetarbimise 7,7-protsendilist vähenemist aastatagusega kõrvutades. Investeeringud on aga kukkunud lausa 20,7 protsenti.

Küll aga on kerget tõusu teinud eksport, kosudes 1,8 protsenti ja osutudes eelnenud kvartalitega kõrvutades tublimaks.

2004. aastal Euroopa Liidu ja 2007. aastal euroalaga liitunud Sloveenia on rõhunud jõuliselt reformidele, üritades vältida abipaketi vajadust suurtes võlgades siplevate riigipankade päästmiseks.

Tilluke Balkanimaa tiriti rambivalgusse pärast ELi rohmakat Küprose-päästmise-operatsiooni käesoleva aasta märtsis.

Lõppeval nädalal kinkis Euroopa Komisjon Sloveeniale kaks lisa-aastat eelarvepuudujäägi toomiseks 3 protsendi raamesse SKTst ning lisas, et riigi reformiprogramm on põhimõtteliselt rööbastel.

Küll aga sai Sloveenia korralduse palgata sõltumatud rahvusvahelised audiitorid oma pangandussektori tervislikku seisundit hindama, seades raporti tähtajaks käeoleva aasta lõpu – mida võib võtta kui hoiatust.

Ühtlasi ei saa unustada, et Brüssel on prognoosinud Sloveeniale tänavuseks 2-protsendilist majanduslangust. Avakvartali valguses näib see ennustus ülemäära optimistlik

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles