Hinnatakse põlevkivi kaevandamise ja kasutamise mõju keskkonnale

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine Aidu karjääris.
Põlevkivi kaevandamine Aidu karjääris. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Keskkonnaminister algatas põlevkivi kaevandamise ja kasutamise keskkonnamõju strateegilise hindamise.

Keskkonnaministeerium on alustanud põlevkivi kasutamise riikliku arengukava aastaiks 2016-2030 koostamist, mis paneb paika põlevkivivaldkonna arengu põhimõtted ja suunad. Samal ajal tuleb hinnata kavandatavate tegevuste mõju keskkonnale.

«Kuna põlevkivi kaevandamine on otsene sekkumine loodusesse, tuleb üheaegselt arengukava koostamisega hinnata ka võimalikke mõjusid,» kommenteeris keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. «Selliselt saame tagada õigeaegse keskkonnakaitseliste aspektide arvestamise ja suudame säilitada siinsetele elanikele kõrge elukvaliteedi ja puhta keskkonna.»

Põlevkivi kasutamise riiklik arengukava peab tagama, et põlevkivi kaevandamine ja kasutamine oleks võimalikult keskkonnasäästlik ning seejuures ka majanduslikult tõhus. Viimaste aastate analüüsid on näidanud, et tekkivate põlevkivijäätmete hulk pole aastatega vähenenud ega nende taaskasutus suurenenud. Seega on sellel suunal võimalik veel palju ära teha.

«Ühe tavalise Eesti pere põlevkivist toodetud elektri tarbimine tekitab aastas kuus tonni jäätmeid – tuhka ja aherainet,» lausus minister. «Lisaks kasutab põlevkivisektor aastas neli korda rohkem vett kui kogu ülejäänud Eesti kokku ning paiskab õhku pea 100 protsenti siin tekkivast väävlisaastest, rääkimata füüsilisest kahjust loodusele, mida karjäärid ja kaevandused põhjustavad. Just seetõttu tuleb väga tõsiselt analüüsida põlevkivi kaevandamise ja kasutamise mõju keskkonnale ning kuidas seda saaks edaspidi vähendada.»

Arengukava koostamise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamise otsusega saab tutvuda keskkonnaministeeriumi veebilehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles