Türgi leebumine võib Nabucco gaasijuhtme tõeks teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta.
Plaanitav Nabucco gaasijuhe muudaks Kaspia piirkonna suured maagaasivarud Euroopale kättesaadavaks Venemaa vahenduseta. Foto: nabucco-pipeline.com

Türgi loobub tõenäoliselt oma pretensioonikaist nõudmistest, mis on seni olnud peamiseks takistuseks Nabucco gaasijuhtme projektiga alustamisel, vahendab

Euractiv.com

Reutersit.


Vastutasuks Euroopa energiajulgeolekule üliolulise gaasijuhtme lubamise eest oma pinnale on Türgi seni nõudnud endale 15 protsenti Nabuccot läbima mõeldud 11 miljardist kuupmeetrist maagaasist.

Gaasijuhe, mis on mõeldud ühendama Kesk-Aasia gaasivarusid Euroopaga Venemaad läbimata, sai sel nädalal enda selja taha ka Põhja-Iraagi gaasitootjad, kes on lubanud tarnida torujuhtme käivitamise seisukohalt olulised kaheksa miljardit kuupmeetrit gaasi.

Türgi 15 protsendi nõudmine on siiski seni olnud peamiseks takistuseks gaasijuhtme projekti elluviimisel, Euroopa Liit on nimetanud nõudmist ebarealistlikuks ja vastuvõetamatuks nii Euroopale kui ka gaasi tarnijatele. Türgi ambitsioon on aga saada energiakandjate piirkondlikuks jaotuskeskuseks.

Kui Türgi oma nõudmistest lõplikult taganeb, võivadki Nabucco konsortsiumi osalised, viis Euroopa Liidu liiget ja Türgi, asuda transiidilepinguid allkirjastama. «Me töötame konsortsiumi liikmete, sealhugals Türgi vahelise lepinguga ja oleme kindlad, et allkirjastame selle juba juunis,» kinnitas Euroopa Komisjoni energeetikateemade kõneisik Ferran Tarradellas Espuny.

Euroopa Liidust kuuluvad konsortsiumi Austria, Saksamaa, Bulgaaria, Rumeenia ja Ungari.
«Kui Türgi nõudmised õnnestub lahendada, on Nabucco mitu sammu - mitte ühe, vaid mitu - alternatiivsetest torujuhtmetest eespool,» kommenteeris Rahvusvahelise Energiaagentuuri peaökonomist Fatih Birol, vihjates ilmselgelt Venemaa kanvadatava South Streami gaasijuhtmele.

Moskval on kavandatava gaasijuhtme partnerite Itaalia, Ungari, Bulgaaria, Kreeka ja Serbiaga transiidiküsimused veel kokku leppimata. Kuid ka Moskva on viimasel ajal andnud märku oma torujuhtme ettevalmistuste kiirendamisest.

Euroopa tarbib umbes veerandi kogu Euraasias toodetavast maagaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles