15 protsenti lätlastest eluasemelaenu maksetega hädas

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Läti Pank

15 protsenti laenuvõtjatest on eluasemelaenude tagasimaksetega hädas, tõdes Läti Pangaliidu president Teodors Tverijons.


Tverijonsi sõnul on 15 protsenti suur number ning kommertspangad peavad valmistuma osa laenude mahakandmiseks, vahendas uudisteagentuur LETA tema Läti raadiole öeldut.

Ta toonitas, et sarnaselt nende klientidega, on ka kommertspangad ise laenuvõtjad ning peavad võetud laenud tagasi maksma.

Tverijons ütles, et pankade huvi ei ole kinnisvara omadada või selle müügiga tegeleda, vaid nad tahavad, et kliendid oleksid maksejõulised. Seetõttu kutsus ta kliente üles probleemidest pangale varakult teada andma ja koostöös lahendusi otsima.

Tverijons toonitas, et pank ei saa nõustuda ettepanekuga 20 protsenti laenusummast maha kanda. Tema sõnul peab valitsus aru saama, et selline ettepanek on poplulistlik ning igasuguse finantsabi teostamiseks on tarvis raha. Kui valitsus plaanib laenumaksetega hätta jäänud kliente aidata, siis kõigepealt tuleks selgeks teha, kas riigil selleks ikka raha on.

Tverijonsi hinnangul on jutud Läti võimalikust panktorist liialdatud ning rahvusvaluuta devalveerimisest põhjendamatud. «Lati devalveerimine ei too Lätile mingit kasu,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles