USA pered üha enam naiste toita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
40 protsendi USA perede põhitoitjad on naised
40 protsendi USA perede põhitoitjad on naised Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuringu andmetel on 40 protsendi alla 18-aastaste lastega Ameerika perede põhitoitjateks naised. Kasvav osakaal antud protsendist kuulub naistele, kelle palgad on abikaasade omadest suuremad.

Pew’ keskuse ja USA rahvaloendusbüroo andmetel põhinev uuring osutab ühtlasi sellele, et emade osalemine tööjõus on ameeriklaste jaoks jätkuvalt konfliktne küsimus – kuigi üldiselt ollakse nõus, et kui mõlemad vanemad töötavad, paraneb pere elujärg rahaliselt.

Naiste osalus tööjõus on tõusuteel paljudes arenenud majandustes. Majandusanalüütikute hinnangul on trend tervitatav, kuna töötavate naiste maksutulud aitavad korvata vananevate majanduste kasvavaid pensioni- ja tervishoiukulutusi.

Ühendriikide nn «teenivad emad» (breadwinner moms) langevad kahte kategooriase: 5,1 miljonit on abielunaised, kelle sissetulek ületab abikaasa oma, tunduvalt suurema rühma – 8,6 miljonit – moodustavad aga üksikemad.

Esimene grupp on aga viimase 50 aastaga dramaatiliselt kasvanud. 1960. aastal teenis vaid 4 protsenti emadest rohkem raha, kui nende mehed. 2011. aastaks oli vastav protsent roninud 15 peale – kasvades seega ligi neljakordseks.

Järsult on kasvanud ka selliste majapidamiste arv, mida peavad ülal üksikemad. See näitaja on praktiliselt kolmekordistunud.

Uuringu valguses ei tunta USAs – nagu Euroopaski – enam nii suurt piinlikust nagu varem, kui vallalistel naistel lapsed sünnivad. Üksikema poolt juhitud peredest oli 44 protsendi puhul tegemist naisterahvastega, kes pole kunagi abielus olnud. Aastal 1960 oli vastav protsent 4.

Uuring osutab ka sellele, et naiste haridus- ja palgataseme tõustes ei ole neil enam niivõrd soodne «koduseks» jääda kui varem.

Ligi veerand kõikidest abielunaistest on omandanud oma abikaasast kõrgema  hariduse (1960. aastal vaid 7 protsenti).

Majapidamised, kus naine teenib mehest rohkem, kuuluvad keskmisest jõukamasse kategooriasse. Peredes, kus põhitoitjaks oli naine, teenisid abikaasad 2011. aastal keskmiselt 80 000 dollarit. Perede puhul, kus mehe palk oli kõrgem, osutus vastav keskmine 2000 dollari võrra väiksemaks.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles