Ansip: Euroopa raudteekaardil viivad kõik teed Moskvasse

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti peaministrid Balti Arengufoorumil Riias 30.05.2013
Balti peaministrid Balti Arengufoorumil Riias 30.05.2013 Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip ütles Balti Arengufoorumil Riias, et Euroopa peab tegelema riikide tihedama integratsiooniga, nii transpordi- kui ka energiaühenduste, aga ka digitaalse ühisturu kaudu. Eriti rõhutas ta sel teemal projekti Rail Baltica olulisust.

«Vaadake Euroopa raudteekaarti - see on praktiliselt sama, mis nõukogude ajal - kõik teed viivad Moskvasse,» ütles Ansip, kelle sõnul on Rail Baltica oluline poliitiline projekt, mis ühendab Balti riigid ülejäänud Euroopaga. Kindlasti suurendab korralik raudtee ka kaubavahetust, vähendab ettevõtjate transpordikulusid ning klientidele tähendab see odavamaid hindasid. Lisaks annab kaasaegne raudteeühendus hoogu regiooni majanduskasvule.

Ansipi sõnul tuleb meil pöörata rohkem tähelepanu ühendustele teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. «Me peame looma Euroopas tõelise ühisturu,» ütles Ansip ning rääkis digitaalse ühisturu olulisusest.

Ta tõi näiteks, et Soome ja Eesti sotsiaalkindlustussüsteemis liigub aastas 20 000 paberdokumenti aastas hoolimata sellest, et meil on olemas tehnoloogia, mis lubaks neil liikuda elektrooniliselt ja automaatselt. «Me ei tohiks selliseid asju lubada,» ütles Ansip.

Ansip avaldas lootust, et Läti ja Leedu liitumine euroalaga muudab Baltimaad investoritele veelgi atraktiivsemaks ning aitab kaasa regiooni majanduskasvule.

«Euroalaga liitumine oli ja on meie jaoks väga oluline. Ma väga loodan, et Läti liitub euroalaga aastal 2014 ja Leedu 2015,» ütles Eesti valitsusjuht. Pärast liitumist euroalaga suurenesid Eestisse tehtud välisinvesteeringud aastaga 10,4 protsenti, samas vähenes tööpuudus. Peaministri sõnul suurendab ühisraha kasutamine ka kaubavahetust teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega ja kasvatab majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles