Finantsinspektsioon trahvis Baltikat 11 000 euroga

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltika juht Meelis Milder.
Baltika juht Meelis Milder. Foto: SCANPIX

Finantsinspektsioon karistas Baltikat kahe väärteo eest 11 000 rahatrahviga, mis määrati ebaõige ja eksitava teabe avaldamise eest  NASDAQ OMX Tallinna börsi infosüsteemi kaudu.

Börsiteated puudutasid Baltika netovara seisu ja võlakirja emissiooniga ning need avaldati 2011. aasta detsembris ja 2012. aasta veebruaris.

16. detsembri 2011 Baltika teates «Informatsioon AS Baltika netovara seisust ja nõukogu koosoleku otsused» avalikustati muuhulgas, et tänu oktoobri ja novembri 1,1 miljoni euro suurusele puhaskasumile ja seoses KJK Fund SICAV-SIF nõuete konverteerimisega omakapitaliinstrumendiks on ettevõtte netovara 30. novembri 2011 seisuga üle poole aktsiakapitali mahust.

Finantsinspektsiooni väärteomenetlus tuvastas, et nõuete konverteerimist omakapitaliinstrumendiks 30. novembri 2011 seisuga tegelikult ei toimunud ning Baltika ja KJK Fund SICAV-SIF vahel sõlmitud lepingus käsitletud laenu oleks tulnud Baltika raamatupidamises kajastada finantskohustisena.

Kui kõnealuste nõuete väidetavat konverteerimist omakapitaliinstrumendiks poleks toimunud, oleks Baltika netovara suurus olnud vastuolus äriseadustikus sätestatud nõudega, mille kohaselt peab ettevõtte netovara moodustama rohkem kui poole aktsiakapitalist.

Samuti avalikustas Baltika oma 16. detsembri 2011 teates võimaliku võlakirjaemissiooni ja selle tingimuste kohta puudulikku teavet, jättes osa emissiooni seisukohalt olulisi tingimusi avaldamata.

3. veebruaril 2012 avalikustas Baltika Tallinna börsi infosüsteemi kaudu teate «Netovara seis», teate kohaselt ei moodustanud aktsiaseltsi netovara seoses olulise kahjumiga poolt aktsiakapitalist. Finantsinspektsiooni väärteomenetlus tuvastas, et Baltika avalikustas info märkimisväärse kahjumi põhjustanud suurte ühekordsete mitterahaliste mahakandmiste ja provisjonide kohta puudulikult, jättes nende täpsed asjaolud viivitamatult avalikustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles