OECD soovitab eurotsoonile USA-stiilis rahatrükki

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OECD peaökonomist Pier Carlo Padoan.
OECD peaökonomist Pier Carlo Padoan. Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) soovitab eurotsooni majanduskriisist väljaviimiseks Euroopa Keskpangal tegutseda agressiivsemalt ja mitte piirduda ainult baasintressi alandamisega, kirjutab Reuters.

Organisatsioon soovitab täna avaldatud raportis, et keskpank võiks kaaluda uusi meetmeid, kaasa arvatud USA-stiilis rahapoliitika lõdvendamist ehk teisisõnu rahatrükki.

«Euroopa on kohutavas olukorras,» ütles OECD peaökonomist Pier Carlos Padoan uudisteagentuurile. «Meie arvates peaks eurotsoon kaaluma palju agressiivsemaid valikuid. Me nimetaks seda eurotsooni-tüüpi QE-s (quantitative easing ehk rahapoliitika lõdvendamine), lisas ta viidates majanduskasvu ergutamist keskpanga rahatrüki kaudu finantsvara ostmiseks.

OECD üleskutse kõlab sarnasena USA keskpanga kõrge ametnikuga, kes eelmisel kuul ütles, et Euroopa Keskpank (EKP) peaks kaaluma mittestandardseid meetmeid.

EKP-l on olnud oma võlakirjade ostmise programm kuid keskpank on sellisel juhul alati kõrvaldanud käibest ekvivalentse hulga, selleks, et mitte printida uut raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles