OECD langetas Eesti tänavust majanduskasvu prognoosi poole võrra

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majanduskasv.
Majanduskasv. Foto: SCANPIX

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni kevadine majandusprognoos (OECD Economic Outlook) ennustab Eestile tänavuseks majanduskasvuks 1,5 protsenti ja järgmiseks aastaks 3,6 protsenti. 

Mullu sügisel ennustas OECD 2013. aasta kasvuks 3,7 ja tulevaks aastaks 3,4 protsenti.

OECD hinnangu veab Eesti majanduskasvu tugev sisenõudlus, mida toetab töökohtade arvu suurenemine ning kiirenev palgakasv. OECD eeldab, et selle aasta teises pooles välistingimused paranevad ning tööturu olukord jätkab kosumist. Samas avaldab töökohtade kiirele tekkele järjest enam mõju sobivate oskustega inimeste leidmine, palgatõususurve ning vananev rahvastik.

Hinnatõus püsib kõrgemal kui eurotsooni keskmine – 3,4 protsenti tänavu ning 2,9 protsenti 2014. aastal.

OECD kinnitusel on Eesti rahandus tugevatel alustel, kuid soovitab valitsusel jätkata eelarveraamistiku tugevdamisega – võtta kasutusele mitmeaastased eelarve kululaed ning luua eelarvepoliitka rakendamist hindav sõltumatu nõukogu. Lisaks on OECD hinnangul vaja tugevdada aktiivseid tööturumeetmeid ja elukestvat õpet soodustavaid poliitikaid ning tegeleda madalapalgaliste maksukoormuse vähendamisega.

OECD majanduskasvu hinnang selle aasta kohta on oluliselt madalam kui erasektori prognoosid ning jääb alla ka rahandusministeeriumi seni konservatiivseimaks olnud ootustele.

OECD majandusprognoos on ettevaatlik seoses esmasel hinnangul oodatust tagasihoidlikuma kasvuga esimeses kvartalis, samas jääb majanduskasvu aeglustumine nende hinnangul siiski ajutiseks ning 3-4-protsendine kasv taastub peagi, teatas rahandusministeerium.

Ministeerium vaatab oma prognoosi üle tavapäraselt augustis, kui on rohkem ja detailsemaid andmeid selle aasta kohta. Mitmete näitajate põhjal ei ole praegu põhjust prognoosis olulisi muudatusi teha, märkis ministeeriumi avalike suhete osakond.

Euroala majanduslanguseks prognoosib OECD 0,6 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles