Tere toob Soomest koort ümbertöötlemiseks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti farmide toormest jääb piimatööstusele Tere väheks..
Eesti farmide toormest jääb piimatööstusele Tere väheks.. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Toorainepuuduses Tere piimatööstus on toonud Soomest koort, et sellest oma vabrikuis muid piimatooteid teha.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rääkis kolmapäeval ajakirjanikele, et Eesti piimatööstustele ei piisa kodumaalt varutud piimast, mistõttu toovad nad toorainet ka välismaalt.

Varem on juttu olnud, et Soome kapitalile kuuluv Valio toob piima lahe põhjakaldalt juustutootmiseks.

Seeder kinnitas täna, et põllumajandusministeeriumi andmeil on hapukoort importinud ka piimatööstus Tere. Seedri sõnul kasutab Tere seda muude toodete tootmiseks.

Tere juhataja Ülo Kivise kinnitusel on ettevõte toonud nii Soomest kui ka teistest naaberriikidest rõõska koort, mida kasutatakse Venemaale eksporditavates toodetes.

Seeder märkis, et iga viies Eestis lehmade piimatonn eksporditakse peamiselt Leetu, kus on suure jõudlusega ja efektiivsed piimatööstused. Seedri sõnul on suuremahulisel toorpiima ekspordil kaks põhjust. Esiteks on Eesti piim kvaliteetsem kui Leedu farmerite pakutav. Teiseks põhjuseks on farmerite soov hajutada riske ja hoida peale Eesti piimatööstuste endale alles ka muud müügivõimalused.

«Eesti tööstus keeras kriisi ajal tootjatele kergekäeliselt selja,» lausus Seeder, viidates sellele, et majandusraskuste ajal jäid piimatööstused tootjaile võlgu.

«Tootjad hajutavad riske ja on valmis leppima ka pisut väiksema hinnaga, et Leedu turgu hoida,» märkis minister.

Seedri sõnul vajab Eesti piimatööstus kvaliteedihüpet, et hakata valmistama suurema konkurentsivõimega tooteid, mida saaks müüa kogu maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles