Reuters: Euroopa kasinuselt kasvule üleminek on peamiselt semantiline

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige häälekamalt nõuab kasinuspoliitika lõpetamist Prantsusmaa president Francois Hollande.
Kõige häälekamalt nõuab kasinuspoliitika lõpetamist Prantsusmaa president Francois Hollande. Foto: SCANPIX

Euroopa mõningaid, eriti Prantsusmaa liidreid kuulates võib jääda mulje, et kasinuspoliitika on läbi ning eurotsoon liigub täiskäigul edasi kasvupoliitika suunas. Reaalsuses on muutus pigem sõnades kui tegudes, kirjutab Reuters.

Möödunud kuul ütles Euroopa Komisjoni president Manuel Barroso, et kasinus – avaliku sektori võlakoormuse kahandamine kulutuste kahanemise ja maksude tõstmise näol – on jõudnud avaliku toetuse piirini. Tegelikult pole poliitikas pööret toimunud, kirjutab uudisteagentuur.

Tegelikult on Euroopa Komisjon andnud valitsustele oma eelarvedefitsiitide kahandamist vajaliku piirmäärani lisaaega, sest majanduslanguse tõttu on eesmärgid muutunud saavutamatuks.

Eurotsooni liikmesriigid on saanud hingetõmbeaega, sest pärast seda kui Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ütles eelmise aasta suvel, et keskpank teeb euro päästmiseks kõik mis vaja, pole turud enam paanikas.

Euroopa Liidu tipp-poliitikud ja keskpankurid ütlevad, et suure võlakoormusega riikidel pole veel mitu aastat alternatiivi, vaid alandad kulutusi ning vähendada riigi osakaalu ükskõik kui vastumeelne see ka ei oleks.

«Me kõik nõustume sellega, et kriisist väljumise võtmeks on majanduskasv,» ütles eelmisel nädalal Prantsusmaa ärimeestele kõnet pidades Saksamaa keskpanga president Jens Weidmann. «Kuid eelarve konsolideerimisest loobumine ei vii meid sellele eesmärgile lähemale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles