Eesti Energia: põlevkiviõlist diisli tootmisel tasub kaaluda koostööd

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere elektrijaama ehitusülats, kuhu pidi kerkima ka rafineerimistehas.
Auvere elektrijaama ehitusülats, kuhu pidi kerkima ka rafineerimistehas. Foto: Eesti Energiq

Eesti Energia teatas, et alustas läbirääkimisi teiste Eestis tegutsevate põlevkiviõli tootjatega, et kaaluda ühise rafineerimistehase rajamist põlevkiviõlist autokütuseks sobiliku diisli tootmiseks.

Eesti Energia teatas, et rahvusvahelise insenerfirma Fluor B.V poolt läbi viidud analüüsist ilmnes, et Eesti põlevkiviõlist on võimalik toota Euro 5 diislit, kuid järeltöötlustehase rajamine oleks majanduslikult otstarbekam siis, kui rajada tehas suurema võimsusega.

Eesti Energia õlitööstuse juhi Igor Kondi sõnul jätkatakse järeltöötluse projektiga, otsides võimalikke alternatiive.

«Teadmine, et meie toorõli on Euro 5 diisli tootmiseks piisava kvaliteediga kinnitab eesmärki diislitootmise suunas edasi liikuda. Nüüd analüüsime, milliseid teisi võimalusi on õli rafineerimiseks, et leida optimaalseim tehniline ja majanduslik lahendus,» sõnas Kond.

«Üks võimalus on rajada suurem tehas koos teiste õlitootjatega. Oleme teinud ettepaneku uurida ühistehase rajamise võimalusi nii VKGle kui Kiviõli Keemiatööstusele,» selgitas Kond.

Peale selle kaalub ettevõte nii toorõli rafineerimisteenuse sisseostmist kui ka toorõli müümist partneritele, kes selle rafineerimist ise korraldavad.

Eesti Energia katsetused näitavad, ühest tonnist põlevkivist saab pärast järeltöötlust toota umbes 120 kg kvaliteetseid vedelkütuseid, millest umbes 70 kg moodustab Euro5 nõuetele vastav diisel. Uute väljavaadete analüüsimisega seoses lükkub edasi diislitootmise esialgne tähtaeg, milleks oli 2016. aasta.

Eesti Energia tootis möödunud aastal ajaloo suurima koguse põlevkiviõli (211 075 tonni). Põlevkivist õlitootmise kasumlikkust toetab raske kütteõli kõrge maailmaturu hind, mis oli selle aasta esimeses kvartalis keskmiselt 515,7 €/t, mis on 13 protsenti kõrgem kui 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles