Inimeste palgasoovide ja tööandjate pakutu vahel haigutab üha suurenev lõhe

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjad ei suuda inimesi oma pakutavate palkadega enda juurde meelitada. Pilt on illustratiivne.
Tööandjad ei suuda inimesi oma pakutavate palkadega enda juurde meelitada. Pilt on illustratiivne. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

CV Keskuse palgauuringust selgus, et tööotsijate palgasoovide ja tööandjate keskmiste pakutavate palkade vahel haigutab enam kui 100-eurone lõhe ning see on aasta jooksul tunduvalt kasvanud.

Statistikaamet avaldas reedel esimese kvartali palgastatistika, mille järgi palgad on Eestis aastaga kasvanud 6,3 protsenti. CV Keskuse palgastatistikast selgub, et tänavu esimeses kvartalis CVdesse sisestatud keskmine palgasoov on 985 eurot, mis on 9,6 protsenti suurem kui möödunud aasta esimeses kvartalis. Lõhe palgasoovi ja teenitava palga vahel on aastaga suurenenud 6,1 protsendilt 9,4 protsendile, mis tähendab, et inimeste palgasoovid on kasvanud 50 protsenti kiiremini kui palgad.

Veel suurem lõhe on palgasoovide ja tööpakkumistesse sisestatud palgapakkumiste vahel. Selle aasta esimeses kvartalis oli keskmine palgapakkumine 849 eurot kuus. Kui eelmise aasta esimeses kvartalis oli tööpakkumistes pakutav keskmine palk 11 protsenti väiksem kui soovitav keskmine palk, siis käesoleval aastal oli erinevus juba 16 protsenti.

«Juba üle aasta on Eestis räägitud suurest palgasurvest, sest kvalifitseeritud tööjõudu napib. Surve on lõpuks vilja kandma hakanud, seda on näha nii statistikaameti kui CV Keskuse palgauuringutest. Asjaolu, et palgasoovid suurenevad 50 protsenti kiiremas tempos kui palgad, tähendab aga seda, et palgakasv jätkub kindlasti kas samas või isegi kiiremas tempos,», kommenteeris palgauuringu tulemusi CV Keskuse tegevjuht Paavo Heil. «Teine oluline aspekt on see, et hoolimata tööjõunappusest, mis on väidetavalt paljude ettevõtete olulisim kasvu piirang, ei ole tööandjad suutelised palkasid nii kiiresti tõstma, kui tööturu teine osapool täna soovib, sest tootlikkus ei kasva selleks piisavas tempos. Võib arvata, et paljude ettevõtete peamine piirang ei ole mitte tööjõunappus, vaid hoopis suutmatus oma toodangu eest kõrgemat hinda küsida.»

CV Keskus kogub palgastatistikat pidevalt nii tööpakkumistesse sisestatud palgapakkumistest, kui CVdesse sisestatud palgasoovidest. Kokku on CV Keskuse palgastatistika aluseks olevas andmebaasis sisestatud üle 50 000 palga. Käesoleva aasta esimese kvartali andmed põhinevad üle 4890 tööotsija palgasoovidel ja üle 2021 tööpakkuja palgapakkumistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles