Ettevõtja: hooajatöötajaid on oluliselt keerulisem leida

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätisevalmistamine Balbiinos.
Jäätisevalmistamine Balbiinos. Foto: Heiko Kruusi / Linnaleht

Jäätisetootja Balbiino juhataja Kaido Salurand ütles, et tänavu on olnud hooajatöötajaid leida tunduvalt keerulisem kui varem, sest paljud ettevõtte senised igasuvised töölised on leidnud endale alalise töökoha ja nii tuleb tööle võtta ka inimesi, kes pole varem tootmistööga kokku puutunud.

Sel suvel plaanib Tallinnas asuv Balbiino võtta juurde ligi 50 tootmistöölist. «Töötajaid leiab, kuid järjest enam on neid, kel puudub stabiilne tööstaaž ning kes peale mõningast töötamist siiski tööst loobuvad,» rääkis Salurand. Töölesoovijate hulgas leidub nii üliõpilasi, töötuid kui ka neid, kes soovivad töökohta vahetada. «Päris suur hulk soovijaid on keskkooliõpilasi, kuid kuna seadus seab alla 18-aastastele töötajatele piirangud ning meie tootmisprotsess eeldab töötamist täistööajaga ning graafikujärgselt ka öösiti, siis saame sellises vanusegrupis töölesoovijaid kõige vähem rakendada,» lisas ta.

Salurand sõnas, et tööjõunappus on tunnetatav ning ettevõte on värbamisprotsessi muutunud senisest spetsiifilisemaks. «Hooajatööliste puhul oleme senisest enam panustanud  erinevatesse värbamiskanalitesse  - ajalehed, sh linnaosalehed, bussireklaam, messid,» ütles ta. «Strateegiliste ametikohtade puhul oleme kaasanud erialaliitusid, spetsialiste ja partnereid ning teinud ka otsepakkumisi.»

Tartus asuva A. Le Coqi õlletehase juht Tarmo Noop ütles, et tipphooaeg õlletehases on käimas ning töötajaskond komplekteeritud. «Minu kõrvu pole jõudnud küll, et tänavu oleks hooajatöötajaid olnud keerulisem leida,» sõnas ta.

Ka Atria Baltic juhatuse esimees Olle Horm ütles, et Valga lihatööstusesse leiti 15-20 inimest suveks lisaks suhteliselt lihtsalt. «Lihtsama töö tegijaid ehk neid, kes šašlõkki ämbrisse panevad, Valgas leiab. Suveks leiab töötajaid isegi lihtsamalt kui tähtajatu töölepinguga inimesi keerulisematele töödele,» rääkis Horm. Ta lisas, et inimeste palgasoovid Valgas pole aastaga eriti muutunud ja hooajatöötajad saavad nagunii tulemuspalka – kes rohkem ja kiiremini töötab, näeb palgapäeval oma arvel rohkem raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles