Läti peaminister: Krugman eksib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Nobelist Paul Krugman on eksinud algusest peale, kui ennustas, et Lätist saab uus Argentina, mis lõpetab pankrotiga, ütles Läti peaminister Valdis Dombrovskis nädalavahetusel Tallinnas Lennart Meri konverentsil Äripäevale antud intervjuus.

Alanud nädalal ootab Läti Euroopa Komisjonilt oma europüüdlustele esimest konkreetsemat kinnitust. Samuti kutset OECDsse, maailma arenenud riikide organisatsiooni.

Samas tunnistab Läti peaminister riigis tõsiseid probleeme suure väljarände ja ebavõrdsuse kasvuga – nii kaalutakse madalamapalgaliste maksukoorma kergendamist. Balti riikide LNG-terminali võiks aga ikkagi hoopis Riiga ehitada.

Kui Teil oleks võimalik kohtuda Paul Krugmaniga, Läti ühe teravama kriitikuga, mis Te talle ütleksite?

Et ta eksib. Ta on eksinud algusest peale, kui väitis 2008. aastal, et Läti on uus Argentina ja läheb pankrotti. Valmistasime talle pettumise ja nüüd üritab ta leida, mis meil viga on. Ta on oma argumentide aluseks võtnud perioodi, kus Läti majandus oli tugevasti üle kuumenenud, ja rehkendab, mis kõik võinuks olla, kui trend oleks jätkunud. See on absurd.

IMFi ja Euroopa Komisjoni hinnangul ületas Läti majandus kriisi eel potentsiaalset kasvu 10 protsendi võrra. Nii et 10 protsendi kaotamine oli vaid tagasiminek majanduse potentsiaalse kasvu tasemele. Kasvu küttis suur laenubuum. Laenuraha hulk majanduses kasvas 2004–2007 neli korda. Ma ei arva, et kui siit projitseerida trendi jätkumist, olnuks see jätkusuutlik.

Praegu ületab aga rida Läti majandusnäitajaid juba kriisieelset taset. Näiteks tööstustoodang, eksport ja ka keskmine palk.

Pikemat artiklit loe Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles