Kraft kahtleb Eesti Panga auditi õigsuses

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga president Ardo Hansson vaatab auditijuhi Henn Oidi poole pressikonverentsil, kus keskpank vabandas oma varasema  tegevuse pärast.
Eesti Panga president Ardo Hansson vaatab auditijuhi Henn Oidi poole pressikonverentsil, kus keskpank vabandas oma varasema  tegevuse pärast. Foto: Liis Treimann

Nordea panga Eesti filiaali juht Vahur Kraft ütles, et tellis rahvusvaheliselt audiitorfirmalt analüüsi Eesti Panga VEB fondi auditi kohta.


Vahur Kraft, VEB fondi loomine on üks paljudest sündmustest, millest juba umbes 20 aastat möödas, kuid ajakirjanikuna on mind alati hämmastanud, et lugejatele läheb just see teema väga korda.

Eks ajakirjanikud on sellele kaasa aidanud, seda teemat on 18 aastat ajakirjanduses kajastatud.

Mul ei ole mõtet küsida, et kas mäletate kirja, mille Eesti Panga juhina aprillis 1995 allkirjastasite, sest keskpanga auditijuht Henn Oit on kirja teile tutvustanud ja ka selle saatmise asjaolusid meenutanud. Küsin seda, et mida see kiri teile praegu tähendab?

Vastaksin nii, et asjad ei ole tihti nii nagu näivad või tahetakse neid näidata. Teist otsa pidi olen tellinud ühelt rahvusvaheliselt audiitorfirmalt analüüsi Eesti Panga poolt avalikult välja pandud materjalide kohta. Audit ei ole veel valmis, aga kui see valmib, siis saab seda tutvustada.

Millise ülesande audiitoritele andsite?

Vaadata, kas Eesti Panga siseauditi järeldused on avalikustatud materjalide põhjal õiged ja õiglased.

Ühesõnaga, te kahtlete Oidi järeldustes?

Ma ei ütle selle teema kohta rohkem mitte midagi, olen andnud selle rahvusvahelise audiitorfirma hinnata. Kui raport valmis, siis vaatame, ma ei oska praegu rohkem midagi öelda.

Oidi auditi juures hämmastas mind ja ilmselt veel paljusid väide, et teie allkirjaga kiri ei olnud juhuslik, vaid osa suuremast skeemist, millega Eesti Panga ja valitsuse käes olnud VEB fondi nõuded ära müüa ja rahaks pöörata.

Asjad ei ole tihti nii nagu näivad ja püütakse näidata. Ja enda teada pole ma küll mingites skeemides osalenud.

Kuidas asjad olid?

Ega see lugu ei ole lõppenud. Mina olen tellinud audiitorfirmalt analüüsi, teisalt käib riigikogu uurimiskomisjoni töö, riigikontroll uurib. Eks me siis vaatame, millised järeldused välja tulevad. Ma teen loomulikult koostööd riigikogu komisjoniga, ootan, kui mind välja kutsutakse.

Mida arvate väidetest, et osa VEB fondi nõuete rahast võis liikuda Reformierakonna kontole?

Ma ei oska seda kommenteerida. Ütleksin, et kogu maailma valu ei saa enda kanda võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles