Naftaturgudel oodatakse OPECi otsust

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurtornid Californias
Naftapuurtornid Californias Foto: AFP / Scanpix

Naftabarreli hind Aasia turgude kauplemissessioonil liikus 63 dollari lähiümbruses, kuna investorid võtsid kasumit pärast eile nähtud enam kui poole aasta kõrgeimat hinda.


Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) esindajad jätavad tänasel Viini nõupidamisel tootmismahu praegusele tasemele, lootes nõudluse kosumisele, vahendas AFP.

Kartelli liikmete hinnangul ületab nõudlus praegu pakkumise, nagu näitavad ka suured kütusereservid. Nad on aga rahul viimase paari nädala hinnaralliga, mis tõukas barreli hinna üle 60 dollari piiri.

New Yorgi börsi futuuridelepingu peamise toornafta (light sweet crude) barreli hind juulilepingutes vähenes 44 senti 63,01 dollarini. Eile tõusis hind 63,45 dollarini, mis on kõrgeimaks tasemeks pärast eelmise aasta novembrit.

Põhjamere Brenti nafta hind libises juulilepingutes 50 sendi võrra allapoole, vajudes 62,00 dollarini barreli eest.

«Minu arvates on see osa päeva volatiilsusest...mõned kasumivõtjad täna hommikul pole sugugi ootamatud,» kommenteeris energiakonsultatsioonide firma Purvin & Gertz esindaja Victor Shum.

Kartelli liikmed tegid eile vihjed selle kohta, et tootmismahu vähendamist Viinis toimuvalt istungilt pole tõenäoliselt oodata mõtet.

OPECi mõjukaim riik Saudi Araabia teatas mõningatest märkidest nõudluse suurenemise osas ja soovitas tootmismahtu mitte vähendada.

«Turg on tasakaalust väljas, kuid hakkab tasapisi tasakaalustuma,» rääkis saudide naftaminister Ali al-Nuaimi ajakirjanikele Viinis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles