USA tohtrid said ravimitootjailt miljardi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimitootjad loobuvad vähetulusate haiguste ravimite uurimisprogrammidest.
Ravimitootjad loobuvad vähetulusate haiguste ravimite uurimisprogrammidest. Foto: Caro / Scanpix

Tosin juhtivat ravimifirmat maksid mullu arstidele üle 1 miljardi dollari, näitab värske uuring.

Konsultatsioonifirma PharmaShine’i poolt Financial Timesi tellimusel koostatud dokumendist nähtub, et ravimivalmistajad kulutavad arstidele – viimaste arv ulatus üle 500 000 – suunatud meelelahutusele, nõustamistele ja uuringutele muljetavaldavaid summasid.

Paljude hinnangul moonutab selline tähelepanu ravimite väljakirjutamise praktikat.

Kogusumma on eelnevate aastatega võrreldes oluliselt kasvanud, samas aga on oma «makseloo» esmakordselt avalikustanud mitmed firmad – valmistudes olukorraks kus see USAs lähikuudel kohustuslikuks muutub.

Nagu selgub, on tohtritele raha kulutanud ka meditsiiniseadete tootjad, mullune kogusumma oli 188 miljonit dollarit. Esirinnas sammusid selles vallas Medtronic ja De Puy. Need summad on suunatud kitsamalt eriarstidele, näiteks kirurgidele. Mainitud summa sisse jääb 130 miljonit dollarit kasutustasu toodete eest, mida kirurgid on aidanud arendada.

Eraldivõetult on enamik ravimifirmasid arstide peale kulutatavaid summasid kärpinud – osalt ka seetõttu, et nimetatud tegevus on sattunud üha suurema avalikkuse tähelepanu alla.

Lisaks on firmad asunud kriitilisemalt hindama sellistest maksetest tõusvat konkreetset tulu.

Mittetulundusühingu Pew Charitable Trusts retseptiravimi-uuringute juhi Daniel Carlat’i teevad sellised summad murelikuks: «On piisavalt andmeid selle kohta, et raha võib arste ülemäära mõjutada, nii et patsientidele võidakse kirjutada välja valesid või kallimaid rohtusid.»

USA maksete edetabelit juhib Merck 226 miljoni dollariga (aastal 2012). Järgnevad Eli Lilly 219 miljoni dollari ja Pfizer 162 miljoni dollariga.

Kogusumma on oluliselt kasvanud Mercki ja Novartise arvelt, kuna need kaks firmat avaldasid esmakordselt põhjalikumaid andmeid.

Esmakordselt avaldasid oma andmed AbbVie, Forest ja UCB.

Kohustus avalikustada makseid arstidele ei laiene hetkel ravimitööstusele tervikuna, seepärast ei ole sellised grupid nagu Sanofi, Roche, Bayer ja Amgen veel mitte midagi avaldanud.

Valdavalt on andmeid siiamaani avalikustatud üksnes survegruppide pealekäimisel ja kohtuasjade tulemusel.

Mõned uuringud on lähenenud küsimusele valdkonnapõhiselt. Nii näitab eraldiseisev konsultatsioonifirma ta-Scani uuring, et kesknärvisüsteemi haiguste ja psüühikahäiretega tegelevad arstid on saanud ravimitootjatelt rohkem raha kui teiste meditsiinivaldkondade esindajad.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles