Ettevõtja küsib: kas tööandja võib raseda töötajaga töölepingu üles öelda?

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase.
Rase. Foto: SCANPIX

Vastab Eesti Kaubandus- Tööstuskoja jurist Marko Udras koja ajakirjas Teataja:

Töölepingu seadus ei luba töölepingut üles öelda põhjusel, et töötaja on rase. Lisaks on keelatud lõpetada tööleping raseda töötajaga töövõime vähenemise tõttu ning piirangud on seatud ka raseda töötaja koondamisele.

Eelnev aga ei tähenda, et tööandjal ei ole üldse lubatud töölepingut raseda töötajaga üles öelda.

Tööandja võib raseda töötajaga töölepingu üles öelda, kui tööandja lõpetab oma tegevuse.

Töölepingu seadus lubab töölepingu lõpetada ka juhul, kui rase töötaja on oluliselt rikkunud oma töökohustusi. Näiteks kui rase töötaja on rikkunud saladuse hoidmise kohustust, põhjustanud klientide usaldamatuse tööandja vastu, tekitanud süüliselt ja olulisel määral kahju tööandja varale või eiranud hoiatusest hoolimata tööandja mõistlikke korraldusi, siis võib tööandja raseda töötaja töölepingu üles öelda.

Kindlasti peab tööandja tõendama, et töölepingu ülesütlemise põhjuseks ei olnud rasedus, vaid muu töölepingu seaduses lubatud alus. Kui tööandja seda ei tee, siis eeldab seadus, et töölepingu lõpetamise põhjuseks oli rasedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles