Pevkur tõrjus ametiühingute kriitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalminister Hanno Pevkur tõrjus ametühingute tänase kriitika ja teatas, et töölepinguseaduse muutmata jätmine tähendab pensionide ja toetuste kärbet.

Pevkuri sõnul tähendaks muudatuste tegemata jätmine 1. juulil jõustuvas töölepingu seaduses väga suurt ohtu kogu sotsiaaltoetuste süsteemile, sealhulgas pensionidele ja peretoetustele.

Valitsus arutab homme töölepinguseaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise seaduse eelnõu, millega soovitakse täpsustada 1. juulil jõustuva uue töölepinguseaduse sätteid ja parandada töötute koolitusvõimalusi, teatas ministeerium. Samuti puudutab eelnõu juba riigikogu menetluses olevat töötutele makstavaid hüvitisi.

Ministri sõnul on vaja lisaks juba riigikogu menetluses olevale töötute hüvitisi puudutavale muudatusele käsitleda ka näiteks öötööd, puhkuste aegumist ning teisi praktikute poolt välja toodud muudatusi. Seetõttu oleks tema hinnangul mõistlik, et kõiki töölepinguseadusega seonduvaid muudatusi arutataks ühes paketis.

«On selge, et riigikogul on muudatuste tegemisega väga kiire,» lisas Pevkur. «Kui riigikogu ei otsusta töölepinguseadust ja sellega seonduvalt töötuskindlustusseadust muuta enne 1. juulit, satub töötukassa makseraskustesse ja sellega seoses ohtu ka kogu riigieelarve tasakaal.»

Pevkuri sõnul tähendaks see, et puudolev raha tuleks leida kas töötuskindlustusmakse väga järsust tõusust või muude sotsiaalkulude vähendamisest.

«Kuna suurima osa sotsiaalkuludest moodustavad pensionid ning peretoetused, tuleks hakata riigikogul arutama nende summade vähendamist olulisel määral,» lisas ta.

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) teatas täna, et protesteerib kategooriliselt eelnõu vastu, mis jätaks öötööd tegevad töötajad täielikult tööandja meelevalda ja muudaks sisuliselt olematuks neile kehtivad tööaja piirangud. Eelnõu on EAKLi sõnul seda reeturlikum, et mullukevadistel läbirääkimistel käsitleti teemat põhjalikult ja lepiti kokku, et öötöö tegijad vajavad erilist kaitset.

«Midagi selgitamata või põhjendamata on sotsiaalministeerium teinud kannapöörde, heites kõrvale ka EAKLi ja Tööandjate Keskliidu ühiskirjas minister Pevkurile tehtud ettepanekud,» ütles ametiühingujuht Harri Taliga. «Valitsejate sõnamurdlikkus vaevalt enam kedagi üllatab, aga nii avalikult küünilist suhtumist töötajatesse pole endale lubanud ükski varasematest valitsustest.»

EAKL teatas, et ei kooskõlasta sellist eelnõu ja leiab, et end täielikult diskrediteerinud valitsus peaks viivitamatut tagasi astuma. «Eesti rahvas väärib paremat valitsust kui see, mis meil täna on,» märkis Taliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles