Brüssel loobus oliiviõli purgikeste keelust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgiasse on reisinud tõenäoliselt kõik parlamendisaadikud, sest seal asub Euroliidu pealinn Brüssel koos mitmete tähtsate organisatsioonide peakorteritega. Pildil Brüsselis paiknev rauamolekuli kujuline ehitis, mis sümboliseerib tehnilist progressi.
Belgiasse on reisinud tõenäoliselt kõik parlamendisaadikud, sest seal asub Euroliidu pealinn Brüssel koos mitmete tähtsate organisatsioonide peakorteritega. Pildil Brüsselis paiknev rauamolekuli kujuline ehitis, mis sümboliseerib tehnilist progressi. Foto: Erakogu

Põllumajandusvolinik Dacian Cioloş sooritas ajaloolise kannapöörde, tühistades korduvkasutatavate oliiviõli pudelite ja kausside kasutuse keelu ELi restoranides.

Meede, mille mitmed liikmesriigid läinud nädalal juba heaks kiita jõudsid, vallandas liiga valju avalikkuse pahameelekisa.

Volinik Cioloş tunnistas, et tarbijatega «ei olnud piisavalt» konsulteeritud.

Ta tõotas käivitada laiapõhjalised arutelud restoranide, tarbijate ja oliiviõlitööstuse esindajatega ning selgitas: «Olles küsimust arutanud, uurime me uuesti, kuidas edasi liikuda.»

Oliiviõlidispuut on tõstnud taas elavalt päevakorda Brüsselis sündivad segasevõitu reeglid, millest on mõnes liikmesriigis kujunenud ELi elukauge ja kõigesse sekkuva bürokraatia sümbol.

Sel nädalal on õlidirektiivi kritiseerinud nii Briti peaminister David Cameron kui tema Hollandi ametivend Mark Rutte.

Meetme kohaselt tohtinuks restoranid alates 2014. aasta 1. jaanuarist serveerida oliiviõli vaid Euroopa Liidu standardite kohaselt märgistatud võltsimiskindlatest ja ühekordseks kasutamiseks mõeldud anumatest.

Euroopa Komisjon õigustas meedet kui katset kaitsta tarbijaid tüssamise eest ning propageerida kvaliteetse oliiviõli kasutust. Paljud nägid direktiivis aga skeemi parandamaks Euroopa vireleva oliiviõlitööstuse müüginumbreid.

Sõnasõda omandas võlakriisist alguse saanud põhja-lõuna mõõtme. Oliiviõli tootvad maad, nende hulgas Hispaania, Itaalia ja Kreeka, toetasid meedet, kuid Saksamaal, Hollandis ja Suurbritannias naerdi see välja.

Purgisaagast on Euroopa Komisjonile palju PR-peavalu sündinud.

Ajal, mil blokk seisab silmitsi ajaloolise kriisiga, tegeleb komisjon kriitikute sõnutsi tarbetute ja taktitundetute reeglite sepistamisega, mis on juba kahjustanud ELi reputatsiooni ning andnud oma panuse liidu populaarsuse langetamisse.

Mis veel hullem: alles hiljuti käivitas komisjoni president José Manuel Barroso avalikult kampaania kärpimaks bürokraatiat ning harvendamaks ettevõtlust koormavaid ülemääraseid reegleid.

On ülimalt erakordne, et EL võtab tagasi reegli, mille liikmesriigid juba heaks on kiitnud.

Cioloş kinnitab, et tal oli meelevald seda teha, kuna pooldajate leer ei osutunud piisavalt laiapõhjaliseks. Volinik rõhutab, et valutab jätkuvalt südant selle pärast, kuidas restoranid einestajaid haneks võivad tõmmata, pakkudes peentes pudelites odavat oliiviõli.

Ta lubas leida nende kaitmiseks viisi, mis ei oleks niivõrd pealetükkiv.

«Me üritame leida sellist lahendust, mis ei lisaks bürokraatiat,» ütles volinik.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles