Iirimaa rahandusminister Apple´i maksuskandaalist: ma ei taha olla USA peksupoisiks

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa rahandusminister Michael Noonan
Iirimaa rahandusminister Michael Noonan Foto: SCANPIX

Iirimaa rahandusminister Michael Noonani sõnul on USA senati raport, mille kohaselt on Iiri maksusüsteemi puudujäägid aidanud Apple´il vähendada oma maksukoormust, väär ning viib lugejaid valede järeldusteni, kirjutab Reuters.

Iirimaa on sunnitud kaitsma oma ettevõtete tulumaksusüsteemi, kuna USA senati väitel maksis Apple läbi Iirimaa allüksuste suunatud kümnetesse miljarditese dollaritesse küündiva kasumi pealt väga väikese protsendi makse tänu spetsiaalsele kokkuleppele Iirimaa võimudega.

Riigi parlamendi komisjoni kohtumisel ütles rahandusminister USA senati väiteid kordavale parlamendiliikmele, et too paneb sellega ohtu iirlaste töökohad.

«Ma ei taha olla mingi USA kongressi arusaamatuse pärast peksupoisiks,» ütles Noonan oma esimeses teemat puudutavas kommentaaris.

«Komisjoni arutlustes oli kesksel kohal Iirimaa alla kahe protsendi ulatuv maksumäär. See kaheprotsendine maksumäär saadi ettevõtte kogukasumi jagamisel Iirimaa allüksuste poolt määratud maksudega. See on selgelt väär ja viib valedele järeldusteni.»

USA võimude poolt läbi viidud uurimuse järgi pidi Apple maksma 74 miljardilt dollarilt väljaspool USAd teenitud kasumilt vaid kaks protsenti ettevõtte tulumaksu tänu Iiri maksusüsteemile, mis lubab luua riigis ettevõtteid ilma seal tulu deklareerimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles