Josing: maksutõusuga tuleb olla ettevaatlik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaup. Illustreeriv foto.
Salakaup. Illustreeriv foto. Foto: AFP / Scanpix

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing hoiatas poliitikuid liiga kergesti maksude tõstmise teed mineku eest, sest see ei pruugi maksulaekumist oodatud määral suurendada.


Aktsiisimaksu tõus ei pruugi maksude laekumist oluliselt suurendada, sest kõrgem hind vähendab tarbimist ja suurendab salaturu osa, hoiatas Josing.

Sel juhul peab riik panustama suuri summasid salaturu ohjamiseks, et oodatud maksud ikka laekuks. Josingu sõnul vajaks iga maksutõus eelnevalt põhjalikku analüüsi. «Mitte aga nii, et tahtsime parimat, aga kukkus välja nagu Lätis.»

Juba praegu on Venemaalt legaalselt toodava salatubaka ja -alkoholi osakaal oluliselt kasvanud. Minutis ületab piiri 11 inimest, päevas aga vahel kuni 11 000. Paljud käivad korduvalt ja müüvad toodud kauba siin althõlma maha. Jalakäijate järejekorrad piiriületusel on pikad.

Ülepiirikaubanduse suurt osakaalu Ida-Virumaal nentis ka Dmitri Jegorov maksu- ja tolliametist. Praegu saab inimene korraga tuua maksuvabalt ühe ploki sigarette ja liitri viina, kuid neid koguseid on kavas vähendada, kehtestades ühtlasi päevanormi.

Selle aasta esimeses kvartalis avastas toll kontrolli käigus 1,4 miljonit salasigaretti, mis on 0,4 miljoni võrra rohkem kui aasta eest. Samas on drastiliselt kasvanud salaviina sissetoomine. Kui mullu esimeses kvartalis võttis toll piiril ära 330 liitrit alkoholi (arvetatud absoluutalkoholile), siis tänavu oli see kogus juba 5300 liitrit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles