Seeder: kõik teise lisaeelarvesse kantud ettepanekud ei vasta seadustele

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. Foto: Liis Treimann

Riigikogu rahanduskomisjonile valitsuse esitatud 3,4-miljardilist eelarvekärbet tutvustav rahandusministri kohuseid täitev Helir-Valdor Seeder ütles, et mõned sellesse kantud ettepanekud ei vasta seadustele ning neid pole võimalik teostada.

Näiteks tõi Seeder õppelaenude osalise või täieliku kompenseerimise lõpetamise ettepaneku.

Peamiselt rahandus- ja sotsiaalministeeriumi kärbetes arvestatud õppelaenude kompenseerimise lõpetamine on vastuolus ka eelarvekärbete seadusaktidega.

Sotsiaalministeeriumi all kavandatud 27,25 miljonit krooni, mida taheti kokku hoida tühistades õppelaenu vähendamine poole võrra lapse sünni korral, on eelarvest küll maha võetud, eelnõud selle muutusteteostamiseks pole aga esitatud.

«Järelikult pole esitatud eelarvemuudatused ning sellega kaasas käiv seaduste pakett omavahel kooskõlas. Kokku ulatub erinevate ministeeriumite haldusalasse jaotatud kärbe õppelaenude kompenseerimise arvelt 64,9 miljoni kroonini,» tõdes Seeder.

Seeder teatas rahanduskomisjonile, et riigi poolt ühepoolselt katkestada õppelaenude kompenseerimine on õiguslikult kaheldav, mistõttu õppelaenude kompenseerimise tühistamise arvelt kokkuhoid võib osutuda võimatuks.

«Me ei saa viia riigieelarve tulusid ja kulusid tasakaalu viisil, et kirjutame kärpe-eelarvesse virtuaalseid summasid, mida tegelikult maha tõmmata pole võimalik,» ütles Seeder oma seisukohta kommenteerides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles