Simple Sessioni edu on kui turundusime

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simple Session 2013
Simple Session 2013 Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kui ekstreemspordi festivali Simple Session korraldaja Risto Kalmre 13 aastat teist korda elus ülikonna selga ajas ja skate-pargi ehitamise jutuga toonase Tartu linnapea Andrus Ansipi jutule läks, polnud tal veel aimugi, et mõne aja pärast on tema algatusest saanud maailma populaarsemaid ekstreemspordifestivale.

Toona polnud ekstreemspordi tegemiseks mõeldud platse ei Tartus ega Tallinnas, kuid abi saadi ja plats ehitati. Ja see oli alles algus. Risto Kalmre rääkis Pärnu turunduskonverentsil, et tänaseks on hulljulgest algatusest välja kasvanud üks maailma populaarsemaid ekstreemspordifestivale Simple Session, mis meelitab kohale tippratturid ja rulatajad kõikjalt üle maailma. Tegemist on küll nišialadega, kuid kuna globaalselt on harrastajaid miljonites, on festivalist saanud tõeline hitt – kohal on sportlased ca 35 riigist, saalid on välja müüdud, veebi vahendusel jälgib üritust rohkem huvilisi kui Eestimaal elanikke.

«Kuidas on võimalik, et sellises tundmatus kohas nagu Eesti tekib selline üritus? Kui me alustasime, polnud siin seda elustiili ega vajalikku infrastruktuuri,» rääkis Kalmre. Kindlasti maksis noorte fanaatikute suur tahtmine ja julge pealehakkamine, aga Kalmre tõi välja ka otsused, mis on aidanud Simple Sessionil kasvada tänasele tasemele.

2004. aastal toodi üritus Saku Suurhalli ja otsustati nihutada toimumisaeg talve, sest siis on ekstreemsportlaste jaoks vaiksem hooaeg ja aega rohkem. Teiseks edu faktoriks peab Kalmre maailma parimate tegijate kaasamist oma meeskonda. «Meie tiim, kellega festivali teeme, on üsna väike – ainult paar inimest. Oleme aga aru saanud, et tähtsate elementide jaoks peame tellima maailma kõige paremad – ükskõik kus nad on. Nii on meil näiteks maailma parimad pargiehitajad, päevajuhid, ekstreemspordi fotograafid ja teleülekande juhid,» loetles Kalmre.

Ja kindlasti on üritusel maailma parimad osalejad. «Saime üsna ruttu aru, et me ei saa konkureerida USA «rahavõistlustega»,» ütles Kalmre. Seetõttu pidi eristumine tulema mujalt. Nii on püütud teha mõnusat üritust ratturitelt ratturitele ja rulatajatelt rulatajatele. Ollakse sõbralikud, kaetakse sõidu- ja majutuskulud. Samuti on oluline osa festivalist õhtused peod. Tavaliselt korraldatakse 4-5 afterpartyt, kus kohal 4000-5000 inimest. See kõik kokku teebki vinge festivali, kuhu tahetakse tulla ja millest räägitakse hea sõnaga ka järgmistele tüüpidele – mis sest, et auhinnafond on kitsuke.  

Kuna tegemist on rahvusvahelise üritusega, on ka selle kajastus mastaapsem. Globaalse nähtavuse oluline osa on veebiülekanne, millega alustati 2006. aastal. «Rekord on meil üle miljoni IP ehk erineva arvuti, aga kuna paljud vaatavad ühiselt lausa suurtes saalides, siis on vaatajaid hulga rohkem,» rääkis Kalmre.

Siiski pole võimalik loorberitele puhkama jääda ning Simple Sessioni korraldamine pakub jätkuvalt erinevaid väljakutseid. «Probleemiks on see, et üritus ei ole odav. Ja mida professionaalsemaks me läheme, seda suuremad on meie kulud,“ ütles Kalmre ja lisas, et mängitakse ka mõttega korraldada üritust väljaspool Eestit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles