SEB alandas Eesti majanduse kasvuprognoosi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB
SEB Foto: Mihkel Maripuu

SEB Pank alandas oma värskes majandusprognoosis Eesti tänavust kasvuootust varasemalt 3,8-protsendilt 3,3 protsendini.

2014. aasta kasvuprognoosi jättis pank 3,7-protsendile.

3,3-protsendilist kasvu ennustas SEB ka möödunud aasta sügisel, kuid tänavu kevadel tõstis seda 0,5 protsendipunkti võrra. 

SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul olid nad sunnitud majanduskasvu prognoosi alandama esimese kvartali oodatust halvemate tulemuste tõttu ning ka kindlustundenäitajate taas allapoole suundumise pärast.

Arumäe optimism hakkab seega kaduma. Eurotsooni majanduse stabiliseerumist ootab ta alles kolmandas kvartalis, kuid ka see saab olema vaevaline.

Eesti jaoks on Arumäe sõnul ainus hea uudis, et peamine ekspordipartner Rootsi on oma majandusolukorra stabiliseerunud. Samas Soomes osutavad ettevaatavad indikaatorid allapoole.

Võrreldes veebruaris avaldatud prognoosidega alandas SEB eksporditurgude majanduskasvu ootusi nii Venemaal, Soomel, Saksamaal kui ka USAl.

Eestis ootab Arumäe majanduse kasvamist aasta teises pooles, kuid tunnistab, et ka see ennustus on suhteliselt suure riskiga allapoole. Ta loodab, et aasta esimese kolme kuu SKT langus võrreldes mullu viimase kvartaliga jääb ainukeseks languseks sel aastal, kuid lisab, et langust ei saa siiski täielikult välistada.

Eesti majandusolukorra paranemise panused on hetkel pandud sisetarbimisele, mis peaks väheneva inflatsiooni ja reaalpalga kasvuga elavnema, kuid Arumäe hinnangul võivad nafta hinnad varsti uuesti tõusma hakata ja sellega ka inflatsiooni kiirendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles