Jaan Männiku sõnutsi on panga nõukogu töö valupunkt usaldus

Kaja Koovit
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt heidab Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik finantsinspektsioonile ette, et pankade kasumlikkus Eestis on kõrgem kui Rootsis.
Väidetavalt heidab Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik finantsinspektsioonile ette, et pankade kasumlikkus Eestis on kõrgem kui Rootsis. Foto: Toomas Huik

Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik lausus riigikogu ees panga nõukogu tööd puudutavale küsimusele vastates, et nõukogu töös puudub usaldus.

Männik tõdes riigikogu ees küsimustele vastates, et on Eesti Panga nõukogu töö hindamisel ühe punkti suhtes väga kriitiline. Ja see punkt on usaldus.  «Sellises institutsioonis nagu Eesti Pank peab valitsema usaldus. Seal peab valitsema usaldus nõukogu koosolekutel, seal peab olema usaldus, et kui me ütleme, et siit midagi välja ei leki, siis ei tohi see ka lekkida,» rääkis Männik.

Männik tõdes, et Mart Laarile ametit üle andes ütleb ta mantlipärijale, et uut nõukogu kokku pannes on kõige tähtsam asi leida inimesed, keda ta panga nõukogu liikmetena usaldab.

Männik tõdes, et pikka aega tööd tehes tekib peaaegu igas struktuuris varem või hiljem vastuolu reformaatorite ja haldajate vahel. See tähendab, et on inimesed, kes tahavad muudatusi läbi viia ja teised, kes ei taha kiirustada ning liiga kiiresti edasi minna. Männik tõdes, et  Eesti Panga nõukogus avaldunud olukord ei olnud uus. «Meil tekkis täpselt see olukord, olid need, kes tahtsid pigem gaasi anda, ja need, kes tahtsid pigem pidurdada. Need gaasiandjad jäid Eesti Pangas peale,» lausus Männik.  Tema sõnutsi ei ole see organisatsioonides alati nii, vahel jäävad ka haldajad peale. «Aga see tegi mulle siiski head meelt, et Eesti Pangas need jõud, kes soovisid Eesti Panka reformida, jäid siiski just nagu peale,» lausus Männik.

Männik tõdes, et on panga nõukogu juhtides alati lähtunud kahest põhimõttest. Üks põhimõte on olnud võrdne kohtlemine ning teine, et ta on teinud seda, mida on ise õigeks pidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles