Briti autod teevad ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia.
Suurbritannia. Foto: SCANPIX

Suurbritannia autotoodang tegi aprillis 17-protsendilise äkktõusu – tänu hüppeliselt kasvavale nõudlusele nii kodumaal kui väljaspool Euroopat.

Aprillikuuga ehitati Britannias üle 100 000 auto, alates aasta algusest on tootmiskasvu kogunenud 1,5 protsenti ning sõidukeid valmistatud ligikaudu pool miljonit.

Briti turule tootmine kasvas aastatagusega kõrvutades lausa lausa 66 protsenti – ca 22 000 auto peale.
Ekspordiks toodetud autode (80 protsenti turust) arv kasvas mullusega võrreldes 8,4 protsenti.
Briti autotootjate liidu SMMT tegevjuhi Mike Bauntoni sõnutsi korvab globaalne nõudlus Briti autode järele ülejäänud Euroopa nõrkuse.

«Oluline kasv koduturul osutab autoostude hoogustumisele Britannias, suur panus kogustesse tuleb uutelt turgudelt – väljaspoolt Euroopat,» ütles Baunton.
Tugev autoeksport on Briti majanduse valguskiireks ning aitab kärpida kaubavahetusbilansi puudujääki.

Sel ajal kui euroala nõudlus kängub, on kodumaine automüük teinud muljetavaldava hüppe – parim aprill finantskriisist alates – ning hoiab turul elu sees.
Suurbritannia on enamikel ELi riikidest eest ära sõitnud – tänu soodsatele finantseerimisdiilidele, ülimalt konkurentsivõimelisele turuolukorrale ning huvitaval kombel ka kindlustuse tagasimaksetele liialdatud müügiargumentidelt – neid rahasid kasutavad mõned britid uute autode sissemakseteks.
Ainult Taanis ja Ungaris kasvas automüük kiiremini kui Suurbritannias. 15 Euroopa riigis kukkus automüük mullu kahekohalise protsendi jagu.

Copyright The Financial Times Limited 2013
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles