Eesti Pank: käibemaksu tõstmine ei pruugi hindasid kergitada

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Panga hinnnangul ei pruugi madala nõudluse korral valitsuses kaalumisel olev käibemaksu tõstmine kahe protsendipunkti võrra 18-lt 20-le tarbijahindades kajastuda.

Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit märkis Postimees.ee`le, et maksupoliitiliste sammude mõju majandusele ja inflatsioonile tuleb vaadata laiemas kontekstis ehk milliseid samme astutakse samal ajal veel.

«Millist konkreetset mõju omab käibemaksu tõstmine, sõltub nõudmise ja pakkumise vahekorrast,» lausus ta. «Madala nõudluse korral ei pruugi käibemaksu tõstmine tarbijahindades kajastudagi, kui konkurents ja nõrk nõudlus ei luba kauplejatel hindu tõsta.»

Saarniit leidis, et erinevate maksupoliitiliste otsuste puhul tuleb igal juhul arvestada euro kasutuselevõtu eesmärgiga, mida valitsus tema sõnul kindlasti ka teeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles