Eestis valmib nullenergia moodulmaja

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ultrakub

Eesti kapitalil põhinev firma Ultrakub töötas innovatsiooniaastal välja uudse energiasäästliku moodulmaja lahenduse Elumaja, mis murrab seniseid arusaamu ehituses ja elukorralduses laiemalt.


Tegemist on esimese nullenergia moodulmajaga Eestis ja teadaolevalt ka Euroopas. Juuni teises pooles püstitakse näidismaja Rotermanni väljakule ja siis saavad seda tulla uudistama kõik huvilised.



Innovaatiline kontseptsioon lähtub passiivmaja standardist, et luua energiasäästlik, mobiilne, mugav ja tervislik hoone, mille ökoloogiline jalajälg on väike.



Elumaja kontseptsiooni autor arhitekt Rene Valner ütles, et tegemist on nullenergia maja kriteeriumit silmas pidades projekteeritud moodulmajaga, mille tootmine on standardiseeritud. «Nullenergia maja tähendab, et selle kasutamisel ei kulu rohkem energiat, kui hoone ise toota suudab. Kui tellija ei soovi aga soetada autonoomseid energiaseadmeid nullenergia tarvis, saab ta endale passiivmaja, mille küttekulu on tavamajast keskmiselt kümme korda väiksem,» selgitas ta.



Valneri sõnul tagab Elumaja kontseptsioon parima võimaliku valmisoleku globaalselt toimuvateks muutusteks, näidates majanduskriisis vaevlevale ühiskonnale säästvate lahenduste võimalikkust. «Ajal, mil üha teravamalt tõusevad päevakorda energia kättesaadavus ja hinnatõus, on ülisäästlik moodulmaja meie panus uudsete lahenduste juurutamiseks,» rääkis ta.



Loodud moodulmaja võimaldab kasutada autonoomseid taastuvenergia lahendusi ning vajadusel elada tsentraalsest infrastruktuurist sõltumatult.



Elumaja koosneb tervisliku sisekliimaga energiasäästlikust 45 m² suurusest baasmoodulist ja sellele lisatavatest moodulitest. Kontseptsiooni väljatöötamisel on lähtutud põhimõttest, et see sobiks meie klimaatilistesse tingimustesse ja oleks kättesaadav erineva ostujõuga tellijatele.



Sõltumatus olemasolevatest kommunikatsioonidest, mooduli mobiilsus ja väike hoonealune pind lubavad selle püstitada ehitusluba taotlemata, omavalitsuse kirjaliku nõusoleku alusel.



Valneri sõnul oli passiivmaja standardile vastava moodulmaja väljatöötamisel üheks lähtekohaks, et seda saaks edasi arendada plussenergia maja loomiseks. Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energiaülejäägi energiavõrku tagasi müüa.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles