Lihatööstuste kasum kasvas mullu neljakordseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihatööstus.
Lihatööstus. Foto: Sille Annuk

Eesti lihatööstuste käive kasvas eelmisel aastal enam kui 30 miljoni euro võrra, ulatudes 260,5 miljoni euroni. Samal ajal suutsid lihatööstused teenida kasumit 8,86 miljonit eurot ehk ligi neli korda enam kui eelneval aastal.

Lihasektori kogutoodangu osatähtsus (osakaal) toiduainete tootmises oli 2012. aastal 21,1 protsenti. Sektori eksport kasvas aastaga ligi 10 protsendi võrra, ulatudes 87,2 miljoni euroni. See  moodustab 7,8 protsenti kogu põllumajandustoodete ja -saaduste ekspordist. Väliskaubanduse mahud eelmisel aastal siiski pisut vähenesid, mis tähendab, et ekspordi rahalise kasvu põhjuseks on kõrgemad ekspordihinnad.
 
«Lihatööstuse edasiseks arenguks on tarvis investeerida ja meie lihatoodangule järjest enam lisandväärtust anda,» ütles põllumajandusministeeriumi asekantsler Illar Lemetti. «Viimase viie aasta keskmisena on valdavalt investeeritud seadmete, masinate ja inventari soetamisse.»
 
2012. aastal investeerisid lihakäitlemisettevõtted 12,9 miljonit eurot, mida on eelneva aastaga võrreldes 38,5 protsenti rohkem. Suurimad investeeringud tehti 2012. aastal ehitiste soetamiseks, ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks, kuid jätkusid ka investeeringud seadmetesse ja masinatesse. 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles