Sotsid tõstaks tulumaksu ega puutuks käibemaksu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid Urva Palo, Eiki Nestor, Jüri Pihl ja Ivari Padar.
Sotsiaaldemokraadid Urva Palo, Eiki Nestor, Jüri Pihl ja Ivari Padar. Foto: Toomas Huik

Riigieelarve tulude suurendamiseks teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku suurendada tulumaksumäära seniselt 21 protsendilt 24 protsendini, mis suurendaks riigi tulusid teisel poolaastal 1,16 miljardi krooni võrra.


Loodava koalitsiooni poolt kavandatavat käibemaksu tõusu sotsiaaldemokraadid ei toeta, kuna see mõjutab eelkõige madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust, kelle kogu tulu läheb tarbimisele.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul keskendus eelmises valitsuskabinetis arutelu riigi kulude vähendamisele ning paremparteid välistasid võimaluse riigi tulusid tulumaksumäära tõusu abil suurendada. «Seetõttu esitame uuesti mõtte tõsta tulumaksu suurust ja selle arvelt mõningaid kärpeid ära hoida,» sõnas Nestor.

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsioon esitab järgmisel nädalal esimesele lugemisele tulevasse 2009. aasta lisaeelarvesse parandusettepanekud, mis suurendavad eelarve tulusid 1,16 miljardi võrra ning vähendavad kärpeid kõige tundlikumates valdkondades 354 miljoni krooni võrra.

«Sotsiaaldemokraatide ettepanek parandab märgatavalt riigieelarve tasakaalu ning samas vähendab mitme valusa kärpega tekkivaid ohtlikke ühiskondlikke pingeid,» ütles fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Teisalt teevad sotsiaaldemokraadid ettepaneku jätta riigieelarves puutumata kulutused õppetoetustele ja õppelaenude kustutamisele (60 miljonit), matusetoetuste maksmisele (20 miljonit), kiirabile (24 miljonit), põllumajanduse otsetoetustele (33 miljonit), sisejulgeoleku palkadele (197 miljonit) ning toetada omavalitsusi täiendavalt toimetulekutoetuste maksmisel (20 miljonit).

«Meie ettepanek aitab valitsussektori eelarve tasakaalu parandada ligi 800 miljoni krooni võrra. See on suur samm riigi kulude ja tulude tasakaalustamise poole olukorras, kus säilitamaks Eesti võimalust minna üle eurorahale 2011. aastal, on vaja veel juunis parandada riigieelarve tasakaalu vähemalt 2, 7 miljardi krooni võrra,» selgitas Nestor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles