Leedu alustas uuesti tuumajaama kõnelusi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tropp
Andres Tropp Foto: Liis Treimann

Leedu energiafirma Visagino Atomine Elektrine kutsus Eesti ja Läti energiafirmade juhid tänaseks Vilniusse, et arutada tuumajaama ehitamise jätkamise võimalusi.

Peale Eesti Energia ja Latvener­go on kohtumisele palutud ka Hitachi, kes valiti juba varem tuumajaama tehnoloogia tarnijaks.

«Eesti Energial on jätkuvalt palju küsimusi projekti jätkusuutlikkust oluliselt mõjutavate aspektide kohta, millele paraku vastuseid ei ole,» lausus Eesti Energia tuumaprojekti juht Andres Tropp.

«Samas ma ei lase praegu ennast eelarvamustest juhtida ja ootan huviga homset päeva,» lisas Tropp eile.

Kuigi mulluse referendumi järel tundus, et Visaginase projekt on lõplikult surnud, on Leedu praegune valitsus saatnud kahetisi signaale. Ühelt poolt on nad jaama ehitamise vastu, teisalt survestavad neid nii riigi president kui ka ekspertide arvamused, mille järgi Leedu vajaks hädasti tuumajaama, sest Ignalina jaama sulgemise järel sõltub Leedu peamiselt Vene elektri impordist.

Ametlikult arutavad nelja energiafirma juhid valitsuse äsjavalminud energiastrateegiat, mis selgelt soovitab jaama ehitada. Selle eelduseks on aga majanduslik tasuvus ja naabrite toetus.

Paraku peavad Läti ja Eesti energiafirmade juhid tuumajaama investeeringu tasuvust küsitavaks. Probleemiks on ka Leedu-poolne venitamine, sest tuumajaama ettevalmistustööd on kestnud suurema eduta 2006. aasta talvest saadik.

Leedu valitsus tegi eelmisel nädalal energeetikaministrile Jaroslav Neverovičile ülesandeks viia 1. juuliks läbi konsultatsioonid tuumajaama partnerriikide Eesti ja Läti ning Jaapani firma Hitachiga, et leida kõigile pooltele sobivad tingimused. Leedu teatel otsustatakse ühisfirma loomine 1. oktoobriks 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles