Puu- ja köögiviljasektori väärtus eelmisel aastal kasvas

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljad.
Puu- ja köögiviljad. Foto: Panther Media/Scanpix

Esialgseil andmeil tootis Eesti puu- ja köögiviljasektor mullu ligi 51 miljoni euro väärtuses toodangut, millest ligi pool  eksporditi. Kui toodangu maht veidi vähenes, siis selle rahaline väärtus kasvas 5 protsendi võrra.

Kokku moodustas puu- ja köögiviljasektori toodangu osakaal eelmisel aastal 4 protsenti toiduainetööstuse kogutoodangust. Sektori eksport kasvas aastaga 8 protsendi võrra, ulatudes 23 miljoni euroni, mis moodustab 5,6 protsenti toiduainetööstuse ekspordist.

«Puu- ja köögiviljakasvatusel on Eestis selge arengupotentsiaal, kuivõrd meie isevarustatuse tase on küll kasvanud, kuid ulatus eelmisel saagiaastal siiski vaid 70 protsendi lähedale,» ütles põllumajandusministeeriumi asekantsler Illar Lemetti.

«Maaelu arengukava 2014-2020 raames on kavas aiandussektorile teha mitmeid positiivseid erandeid. Näiteks on aiandussektoril plaanide kohaselt võimalik saada toetust mobiilsete masinate ja seadmete soetamiseks ning niisutusinvesteeringute tegemisel viljapuu- ja marjaaedades on toetusmäär kuni 75 protsenti. Täiesti uus meede on keskkonnasõbraliku aianduse toetus.»

Möödunud aastal kasvas ka investeeringute maht – puu- ja köögiviljasektor investeeris 2012. aastal materiaalsesse põhivarasse 4,4 miljonit eurot, mis on 349 tuhat eurot ehk 8,5 protsenti rohkem kui aasta varem. Kõige enam investeeriti mullu masinatesse ja seadmetesse, transpordivahenditesse ja maasse.

Arenguid investeeringute osas peegeldavad ka PRIA andmed maaelu arengukava toetuste määramisest: aastatel 2008–2012 määrati puu- ja köögiviljasektorile kokku 8,5 miljoni euro eest investeeringutoetust. Kõige suurem osa sellest kulus tootmisseadmete ostmiseks ja paigaldamiseks (39,5 protsenti) ning laohoonete ehitamiseks (34,3 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles