Mägus: madal palk kahjustab majutussektori mainet

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulasmaa spaa käis põhjas ära.
Laulasmaa spaa käis põhjas ära. Foto: Stansilav Moškov / Bravo

Hotellide ja restoranide liidu juhi Feliks Mägusa sõnul kahjustab Eesti madalaim keskmine palk sektori mainet, kuid on töömahu ja tulukuse kahanemise tõttu paratamatu.


Selle aasta esimeses kvartalis langes Eesti majutusasustustes ööbimiste arv 2004. aasta tasemele ja tulud on kahanenud mullusega võrreldes 30 protsenti.

Hotellides ja restoranides on palgad vähenenud vähemalt kümnendiku nii neil töötajail, kes saavad kuupalka, kui neil, kelle tasu seotud käibega, mis viimasel ajal pidevalt vähenenud.

Kevad ja suvi on hotellidele-restoranidele alati parem aeg, aga mis saab sügisel, ei oska Mägus öelda: «Mina ei julge küll lubada, et põhi käes ja käibed enam ei lange. Eelmise aastaga võrreldes tulud sügisel pigem kahanevad.»

Palgad on väiksemad pisematel majutus- ja toitlustusasutustel ning perefirmadel. Suurte hotellide keskmised palgad ulatuvad samas Eesti keskmisele tasemele ja kohati üle sellegi.

Enamus ettevõtteid on oma tegevuse juba efektiivsemaks muutnud ja koondamised tänaseks ära toimunud. «Mina ei tea küll ühtki suuremat hotelli või restorani, mis pillid päris kotti on pannud, sest tehtud suured investeeringud seda ei võimalda, mõnel juhul vahetub vaid omanik ja nimi,» lausus ta. Ka Laulasmaa spaa on pärast kahe kuu pikkust pausi taas tööd alustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles