Arto Aas: loodame Poola peatset ühinemist eurotsooniga

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas
Arto Aas Foto: Jelena Rudi

Gdanskis toimunud Balti-Poola parlamentide EL asjade komisjoni esindajate kohtumise järel avaldas Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Arto Aas lootust, et Poola liitub eurotsooniga juba lähiaastatel.

«Poolal ei ole euroga liitumisel erilisi probleeme Maastrichti kriteeriumite täitmisega. Küll aga tuleb eurotsooniga ühinemiseks muuta Poola põhiseadust, mis eeldab kahte kolmandikku parlamendi toetust, mida on poliitiliselt keeruline saavutada,» sõnas Aas.

Avalikkuse toetus eurole üleminekuks on Aasa sõnul püsinud Poolas küllaltki madal.

«Selleks, et toetus euroga liitumiseks tõuseks seniselt kolmekümnelt protsendilt kõrgemale, on vaja poliitilise eliidi poolset julgustust ja laiemat teavitamist euroga seotud hüvedest. Positiivse näitena saab Poolas kindlasti kasutada ka Eesti edulugu eurotsooniga ühinemisel, selle positiivsest mõju majandusele ja poliitilisele lõimumisele Euroopa tuumikuga,» lisas Aas.

Aas meenutas, et Eesti ühinemine euroga lõpetas hirmud rahvusvaluuta devalveerimise suhtes, mille tulemusel paranes investeerimiskliima ja ettevõtted said julgustust luua uusi töökohti. Samuti muudab ühine vääring ta sõnul riikidevahelise kaubavahetuse ja turismi mugavamaks ning odavamaks. Aasa kinnitusel on Eesti lähinaabritest eurotsooniga ühinemise soovist 2014. aastal teatanud Läti valitsus, Leedu näeb end ühisraha kasutajana 2015. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles