3D-ekraan – Amazoni tulek nutitelefonide maailma?

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni tegevjuht Jeff Bezos mullu hoidmas käes Kindle Fire’i tahvelarvuteid. Õige pea võib tema pihku esitlemiseks ilmuda aga 3D-ekraaniga nutitelefon.
Amazoni tegevjuht Jeff Bezos mullu hoidmas käes Kindle Fire’i tahvelarvuteid. Õige pea võib tema pihku esitlemiseks ilmuda aga 3D-ekraaniga nutitelefon. Foto: Reuters/ScanPix

Kuulujuttude järgi töötab Amazon kolmemõõtmelist pilti näitava ekraaniga nutitelefoni kallal. Kas seekord osutuvad kuuldused tõeks?

Peamiselt raamatuärina alustanud Amazon on pidevalt kasvanud – juba viimased paar aastat võib seda igati õigustatult pidada maailma üheks suurimaks jaekaupmeheks, kelle valikusse kuulub suur hulk nii füüsilist kui ka n-ö virtuaalset kaupa. Viimaste hulka kuuluvad näiteks e-raamatud ja muusika.

Kui elektrooniliste raamatute lugemiseks on Amazonil oma Kindle-nimeline seadmeperekond olemas juba pikemat aega, siis otseselt muusika tarbimiseks Amazonil toodet pole. Loomulikult saab ka Kindle’i tahvelarvutiga muusikat kuulata, kuid teatavad piirangud see mugavusele siiski seab.

Möödunud nädalal läksid tehnikahuviliste ringkondades aktiivselt ringlema kuulujutud Amazoni uutest toodetest. Erinevate uudisteportaalide väitel arendab Amazon mitut seadet, millest üks on mõeldud muusika voogesitamiseks. Kuid sellest oluliselt suuremat tähelepanu pälvib lootus, et äkki veel sel aastal hakkab telefonide osas konkurentsi pakkuma Amazoni enda nutitelefon.

Arendamisel mitu seadet

Möödunudnädalased kuuldused pole sel teemal esimesed. Juba kahe aasta eest teatas Wall Street Journal, et Amazon tuleb kohe-kohe välja oma nutitelefoniga. Mäletatavasti pälvis oma iPhone’iga siis hiigeltähelepanu Apple, kuid Google’i arendatav Android kasvatas aina populaarsust. Amazoni minek telefoniärisse tundus igati loogiline ja ajakohane, ent kuulduseks see tollal jäigi.

Nüüd said kuulujutud uut hoogu. Väidetavalt arendab ettevõte nutitelefoni, millel on 3D-ekraan ja mida saab juhtida silmadega.

Erinevalt televiisorist 3D-pildi vaatamiseks ei pea väidetavalt arendamisel oleva nutitelefoni ekraanilt kolmemõõtmelise pildi vaatamiseks prille kasutama. Wall Street Journal kirjutab, et telefon suudab pilti näidata justkui see hõljuks ekraani kohal ning on seejuures vaadatav ükskõik millise nurga alt. Telefoni kasutamiseks, selles n-ö liikumiseks, saab aga seadme omanik kasutada vaid silmi.

Samuti on Amazon väidetavalt arendamas teleritele lisatavat digiboksi, mis võimaldaks Amazoni kauplusest filme vaadata.

Kuna ettevõtte kohta käivad kuulujutud on varemgi ebatäpseks osutunud, rõhutab Wall Street Journal, et ka seekordsetel juttudel ei pruugi tõhepõhja olla. Ning isegi kui Amazon kõnealuseid tooteid oma uurimiskeskustes arendab, siis majandusseis, ettevõtte rahavood ning teised mõjutajad võivad toodete turuletoomisele pidurit tõmmata.

3D-ekraan poleks esimene

Kolmemõõtmelise pildi toomine tarbeelektroonikasse on olnud väljakutse juba mitu aastat. Teadupärast on enamik praegu müügiolevaid telereid võimelised prillide abil näitama 3D-pilti, kuid massidesse pole eufooria siiski jõudnud.

Amazon poleks ka esimene telefonitootja, kes on püüdnud pakkuda kolmemõõtmelist pilti. Tunamullu tõi LG müügile Optimus 3D-nutitelefoni, millega sai vaadata 3D-filme ja neid tänu 3D-kaamerale ka ise salvestada. Kuigi telefoni eriline müügiedu ei saatnud, oli siiski tegemist märkimisväärse tootega.

Kui aga telefoni ostmiseks vaadata eksootilisematesse paikadesse, siis mai algusest on võimalik Indiast soetada endale kohaliku ettevõtte Micromax nutitelefon Canvas3D, mis pakub samuti prillideta kolmemõõtmelist pilti.

Ka telefoni silmadega juhtimine pole nüüdseks enam uudis. Laiemat kasutust see ilmselt niipea veel ei leia, kuid Samsung saab sellega juba uhkustada: värske Galaxy S4 jälgib pidevalt kasutaja silmi. Nii võib silmi liigutades internetilehekülgi üles-alla kerida, samuti peatub video siis, kui silmad ekraanilt pöörata.

Nii LG, Samsung kui ka Micromax kasutavad Android-platvormi. Millise platvormi kasuks otsustab Amazon, on veel raske öelda.

Populaarne tahvelarvuti Kindle Fire kasutab küll Google’i arendatud operatsioonisüsteemi, kuid seda on piisavalt palju mugandatud, et kasutajal tekiks mulje kui Amazoni enda pakutud platvormist. Eeldatavasti minnakse sama teed ka nutitelefoniga, kui see kunagi tulema peaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles