Väliskaubanduses hakkab olukord paranema

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsist imporditi transpordivahendeid.
Rootsist imporditi transpordivahendeid. Foto: AFP / Scanpix

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli 2009. aasta märtsis kaupade eksport veebruarikuu omast 5 protsendi ja import 11 protsendi võrra suurem, jaanuarikuuga võrreldes kasvas eksport märtsis 14 ja import 13 protsenti.


Jätkus ka ekspordi ja impordi aastaste langustempode pidurdumine. Aastatagusest perioodist oli eksport 22 ja import 30 protsenti väiksem.

Langustrendide pöördumine veidi ülespoole viitab olukorra paranemisele väliskaubanduses, kuigi arengud meie peamiste kaubanduspartnerite majanduses seda veel ei kinnita.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk tõusis märtsis 1,6 miljardi kroonini, sest import kasvas eelmise kuuga võrreldes kiiremini kui eksport. Aastatagusest näitajast oli aga väliskaubanduse defitsiit ligikaudu poole võrra madalam. Esimese kvartali kokkuvõttes ulatus puudujääk 4,1 miljardi kroonini, kahanedes aastaga 2,4 korda.

Märtsis oli aastatagusega võrreldes väikese kasvuga vaid mineraalsete kütuste ja loomsete toodete eksport. Kuises võrdluses suurenes transpordivahendite väljavedu 40 protsenti, põhiliselt sõiduautode ekspordi arvel. Vahemikus 12-19 protsenti kasvas eelmise kuuga võrreldes paberi ja pabertoodete, plast- ja kummitoodete, puidu ja puittoodete, ehitusmaterjalide, tekstiili ja tekstiiltoodete ning muude tööstuskaupade eksport. Olulisematest kaubagruppidest kahanes kuises võrdluses metalltoodete ja keemiatoodete väljavedu, kuid langus oli vaid 5 protsenti.

Impordis toimusid sarnased arengud ekspordiga. Aastaga kasvas vaid mineraalsete kütuste sissevedu ligi viiendiku võrra. Veebruariga võrreldes suurenes oluliselt kõigi suurema osatähtsusega kaubarühmade import. Keemiatooteid toodi veerandi võrra rohkem sisse, viiendiku ulatuses kasvas metallide ja metalltoodete, valmistoidukaupade, jookide ning plast- ja kummitoodete import. Ka masinaid ja seadmeid toodi eelmise kuuga 13 protsendi võrra rohkem sisse.

Järgneval kuul võib taas loota mõningast nihet paremuse poole, mida näitasid ka konjunktuuriinstituudi aprillis küsitletud tööstusettevõtete ootused. Ligi 3 protsenti ettevõtetest teatas eksporttellimuste suurenemisest ja juba ligi kolmandikul jäid tellimused tavapärasele tasemele (märtsis viiendikul). Ülejäänud ettevõtted ootasid eksporttellimuste vähenemist.

Ka järgneva kolme kuu ekspordi osas olid ettevõtete prognoosid aprillis juba paremad. 18 protsenti ettevõtetest ootas ekspordi tellimuste suurenemist. Tarbijate kindlustunde indikaator oli samuti nii aprillis kui ka mais paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles