Hiina dumping mõjutas ka Eesti päikesepaneelide tootjat

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneel
Päikesepaneel Foto: Elmo Riig / Sakala

Hiina päikesepaneelide tootjate dumping Euroopa turul mõjutas paari aasta eest ka Eestis päikesepaneele tootvat Naps Solar Estonia OÜd.

«Turu ärakokkumine oli tingitud mitmest asjaolust. Hiina odav hind mõjutas meid osaliselt. Üks asi oli see, et hiinlased pakkusid väga palju ja saavutasid Euroopas 80-protsendilise turuosa. Teine asi oli üleilmne kriis,» sõnas ettevõtte juht Ander Pukk.

Naps Solar müüb Eesti turule vaid protsendi oma toodangust, ülejäänud eksporditakse Euroopasse – Saksamaale, Prantsusmaale, Belgiasse ja Šveitsi. Väiksemaid, nn off-grid paneeli, mis ei ole mõeldud suuremaks energiatootmiseks, ostetakse üle terve maailma, märkis Pukk.
Ettevõtte möödunud aasta käive oli veidi üle miljoni euro.

Firmajuhi sõnul võimaldab Hiina firmadel oma tooteid alla turuhinna müüa see, et valitsus maksab tootjatele toetust, et täita seatud eesmärk muutuda maailmas taastuvenergia seadmetega turuliidriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles