Maks Hiina firmadele muudab päiksepaneeli kallimaks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: Caro / Scanpix

Hiina päikesepaneelide tootjatele alates tänavu juunist tõenäoliselt kehtestatav kuni 67,9-protsendiline Euroopa Liidu impordimaks toob tõenäoliselt kaasa märkimisväärse hinnatõusu.

Eestis ka Hiina päikesepaneeli müüva Solartreet OÜ juhi ja omaniku Urmo Lehtveeri sõnul on praegu Hiina paneelid 10-50 protsenti teiste riikide toodangust odavamad, sõltuvalt millise teise tootjamaa paneelidega võrrelda.

«Näiteks 50-protsendiline vahe on Hiina ja Jaapani paneelide hinna vahel,» sõnas ta.

Kui palju hinnad pärast impordimaksu kehtestamist tõusevad, ei osanud Lehtveer numbriliselt öelda, kuna täpne maksu suurus pole veel teada. Küll on kindel, et hinnad tõusevad.

«Teine küsimus on see, kuidas reageerivad teised tootjad Hiina paneelide hinnatõusule. Kas tõstavad sama palju hindu või veidi vähem. Selge on see, et Hiina paneelid moodustavad üle 80 protsenti Euroopa turust, ehk Hiina paneelide maks tähendab väga tõenäoliselt märkimisväärset paneelide hinnatõusu,» märkis Lehtveer. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles