Pea iga teine tööandja on võtnud tööle valesid inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud tööandjad on palganud tööle inimesi, kes tegelikult tööd teha ei tahagi.
Paljud tööandjad on palganud tööle inimesi, kes tegelikult tööd teha ei tahagi. Foto: SCANPIX

CareerBuilderi eelmisel kuul tehtud uuring näitaks, et ettevõtjad kõikjal maailmas näevad tõsist vaeva leidmaks õigeid töötegijaid. Veelgi värskem uuring aga toob välja, et enam kui pooled ettevõtjad on palganud mittesobivaid inimesi.

Pole muidugi mingi uudis, et kehv värbamine vähendab tulusid ja produktiivsust, kuid see uuring toob välja, kui palju kahju toob ettevõttele üheainsa ebasobiva inimese palkamine. Näiteks 27 protsenti USA ettevõtjatest ütlesid, et see läks neile maksma enam kui 50 000 dollarit töötaja kohta. Saksa ettevõtjatest ligi kolmandik tunnistas, et üks valevärbamine läks neile maksma enam kui 65 000 dollarit. Uuringus küsitleti 6000 värbamis- ja personalispetsialisti üle kogu maailma.

Uuringus tunnistasid 66 protsenti USA tööandjatest, et nad on eelmise aasta jooksul tööle võtnud mittesobivaid inimesi, kuid näiteks Venemaal tunnistasid oma eksimusi lausa 88 protsenti tööandjatest.

Produktiivsuse vähenemist valede värbamisotsuste põhjal tõid kõige enam välja Hiina (57 protsenti ettevõtjatest), Venemaa (45 protsenti), India (42 protsenti) ja Brasiilia (40 protsenti) ettevõtjad.

Ebasobivate inimeste tööle võtmisest tulenevat üldist inimeste töömoraali allakäiku tunnistasid samuti kõige enam Hiina tööandjad (37 protsenti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles