Majanduskasv oli esimeses kvartalis vaid 1 protsent

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitus. Foto on illustratiivne.
Ehitus. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT)  esimeses kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 1 protsent, teatas statistikaamet. Järsult pidurdus mullust majanduskasvu vedanud ehituse tegevusala lisandväärtus.

Võrreldes 2012. aasta neljanda kvartaliga kahanes sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud SKT 1 protsent.

Suurimaks majanduskasvu eestvedajaks oli I kvartalis info ja side, kaubanduse ning töötleva tööstuse tegevusala lisandväärtuse kasv. Kaubanduse lisandväärtuse suurenemist toetas jaemüügi kasv.

Töötlev tööstus on Eesti majanduse suurim tegevusala. Selle lisandväärtust mõjutab oluliselt kaupade väljavedu, mille kasv on esialgsetel andmetel kiirenenud.

Kogumajanduse eksport kiirenes hinnamõjusid arvestades 13 protsendini peamiselt kemikaalide ja keemiatoodete, arvutite, elektroonika- ja optikaseadmete ning muude transpordivahendite väljaveo tõttu.

Kaupade sissevedu käitus sarnaselt kaupade väljaveoga, kasvades mullusega võrreldes 9 protsenti. Kogumajanduse ekspordi ja impordi kasvu mõjutasid jaanuaris ühekordsed suuremahulised tehingud transpordivahenditega.

Eelmisel aastal majanduskasvu vedanud ehituse tegevusala lisandväärtus pidurdus järsult. Peamise põhjusena võib näha ehitustööde mahu vähenemist pärast mullu hoonete energiatõhususe tõstmiseks kasutatud CO2 kvoodi müügitulude äratarvitamist.

Negatiivselt mõjutas SKT-d veel ka mäetööstuse ning kinnisvaraalase tegevuse lisandväärtuse kahanemine. Samuti vähendas majanduskasvu netotootemaksude koosseisu kuuluvate aktsiisimaksude laekumiste vähenemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles